1,5 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz, egy csipet só, 2 tojás, 10 dkg margarin, 2 ek cukor, reszelt citromhéj
1. A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt.
2. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel.
3. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon.
4. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
5. Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját.
6. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
7. Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással.
8. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.
A hozzávalókat kézzel összedagasztottam. Betettem a hűtőbe 27-én 17 órakor. 30-án délután sütöttem ki. Nagyon finom lett.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejből kb. 2 dl-t felmelegítünk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba teszünk az lisztből kb. 30 dkg-ot, majd a 30 db édesítőtablet...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűElőre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt összemorzsoljuk, és a langyos tejbe tesszük, majd jól eldolgozzuk benne. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kristálycukrot, étolajat és a tojást. Nokedli sűrűségű tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű