1 kg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 dkg olaj, 3 dkg méz, 1 dkg só
1. 30 dkg langyos, átszitált liszthez adjuk az élesztőt, az olajat és a mézet.
2. Jól összekeverjük és hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű kovászt kapjunk.
3. Az így elkészült kovászt félretesszük, és 1 órán át kelni hagyjuk.
4. Ez után adjuk hozzá a megmaradt lisztet és annyi langyos vizet, hogy jól formálható lágy tésztánk legyen.
5. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
6. 20-30 percig pihentetjük, majd kiolajozott és lisztezett tepsibe téve tovább pihentetjük 15-20 percig.
7. Ez után előmelegített, 220 °C-os forró sütőben 40-50 percig sütjük.
1. A hozzávalókat összegyúrjuk. 2. Két centi vastagra kinyújtjuk a tésztát. 3. Valami extra pici pogácsaszaggatóval, vagy vodkás üveg kupakjával (ahogy a barátnőm javaslatára én...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes10 percig dagasztom. 10 perc pihentetés még egy pici dagasztás 2 perc 20 perc pihentetés azután megformázom sütőpapirra fektetem lespriccelem + 30pperc pihentetés amiben süt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA kovászos kenyérsütéshez szükség van egy jó érett kovászra, ami télen max. 10-12, nyáron akár 5-6 órával korábban lett megetetve. Szép buborékos és magasra emelkedett, akkor lehet...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: Közepes