menu

Családireceptkönyv.hu

Fehér kenyér, jénaiban sütve


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Este
200 ml szobahőmérsékletű víz
5 g élesztő
, 200 g kenyérliszt /BL 80 liszt.

Reggel
200 ml langyos víz
.50 ml aludttejet,/ kefir, tejföl
10 g élesztő,
1 kk. cukrot,
500 g liszt / Bl 55
, 2 cs tk.só,
1 ek. étolajat.

Elkészítés:


Estétől- reggelid 13-16 óra.
Gépi dagasztás után 10 perc pihi, majd kézzel átdolgoztam.
1 óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba), mintázás, vízpermet. Lefedve 250 C°előmelegített sütőben sült 25 percig, majd a hőt 200 C°mérsékelve további 20 percig. Ekkor a fedést lekapva -csak a cserepek miatt- kapott még tőlem szűk 10 percet.

#Ujjpróba
-Ha sütés előtt a megkeltnek vélt tésztát az oldalán ujjaddal finoman megbököd, az gyorsan visszaugrik/visszazár, akkor még keletlen.
-Ha lassan zár vissza a bökéskor keletkezett mélyedés, estleg még kicsi nyoma is marad, akkor jó.
-Abban az estben ha ott marad az ujjad helye, és körülötte még össze is esik a tészta, akkor az már túlkelt. Ilyenkor még újra lehet formázni.
-Ha bemetszéskor szépen, egyenletes tempóban szétnyílik, akkor jó a kelesztés, ha hírtelen nyílik szét, akkor még keletlen.
-Ha húzza a penge, nem nyílik szét, sőt össze is esik, akkor szintén túlkelt

Trükkök, tippek, praktikák:


Tóthné Csíki Annamária

YOUTUBE.COM
Gasztrobloggerek - Limara Péksége

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Házi naan (lepény)kenyér
Házi naan (lepény)kenyér

Az alapanyagokat összedolgozom, majd letakarva hagyjuk kicsit kelni. Egyforma gombócokra szedem és finoman lisztes deszkán vékony lapokat nyújtok belőle. Forró, száraz serpenyőbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Öregtészta (Limara)
Öregtészta (Limara)

Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe. Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
72.Kovászos-fehér  kenyér 1.
72.Kovászos-fehér kenyér 1.

Dagasztás után háromszor hajtogattam, 30 percenként. Formázás után, 3 óra kelés, bevágni, tepsin sütöttem. 250 fokon gőzzel sült 10 percig,majd 200 fokon 35 percig gőz nélkül....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Szabi félbarna kovászos kenyere
Szabi félbarna kovászos kenyere

A kovászt 8 órával a sütés előtt frissítjük. A liszteket és a vizet a dagasztógép keverőtáljában összedolgozom, majd fél órát pihentetem. Utána hozzákeverjük a kovászt és ezzel tov...

Elkészítési idő: 15 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk