Este
200 ml szobahőmérsékletű víz
5 g élesztő
, 200 g kenyérliszt /BL 80 liszt.
Reggel
200 ml langyos víz
.50 ml aludttejet,/ kefir, tejföl
10 g élesztő,
1 kk. cukrot,
500 g liszt / Bl 55
, 2 cs tk.só,
1 ek. étolajat.
Estétől- reggelid 13-16 óra.
Gépi dagasztás után 10 perc pihi, majd kézzel átdolgoztam.
1 óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba), mintázás, vízpermet. Lefedve 250 C°előmelegített sütőben sült 25 percig, majd a hőt 200 C°mérsékelve további 20 percig. Ekkor a fedést lekapva -csak a cserepek miatt- kapott még tőlem szűk 10 percet.
#Ujjpróba
-Ha sütés előtt a megkeltnek vélt tésztát az oldalán ujjaddal finoman megbököd, az gyorsan visszaugrik/visszazár, akkor még keletlen.
-Ha lassan zár vissza a bökéskor keletkezett mélyedés, estleg még kicsi nyoma is marad, akkor jó.
-Abban az estben ha ott marad az ujjad helye, és körülötte még össze is esik a tészta, akkor az már túlkelt. Ilyenkor még újra lehet formázni.
-Ha bemetszéskor szépen, egyenletes tempóban szétnyílik, akkor jó a kelesztés, ha hírtelen nyílik szét, akkor még keletlen.
-Ha húzza a penge, nem nyílik szét, sőt össze is esik, akkor szintén túlkelt
Tóthné Csíki Annamária
YOUTUBE.COM
Gasztrobloggerek - Limara Péksége
Mérjük ki a hozzávalókat. A szezám és lenmagot daráljuk le. Keverjük bele a sót és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásokat és az áttört túrót. Keverjük alaposan össze. Öntsük süt...
Elkészítési idő: 45 percMinden hozzávalót alaposan összegyúrunk,kiolajozott tálba tesszük,letakarjuk fóliával és meleg helyen kelesztjük egy órát. A megkelt tésztát átgyúrjuk ismét,háromfelé osztjuk,gomb...
Elkészítési idő:A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk...
Elkészítési idő:A lisztet, a sót, a tejfölt, a vizet, a pörkölt szaftját és az élesztőt a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. 20 perces dagasztás programmal egy könnyű, de nem ragacsos tésztát készítünk...
Elkészítési idő: