60 dkg BL 80 vagy BL 55 finomliszt
1 dkg élesztő
1 tk barna cukor
2,4 dl langyos víz
2 tk só
1 tk ecet
2 dl író (vagy langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurt)
Sütés előtti este megcsinálom a gyors kovászt: 1 dkg élesztőt és egy teáskanál barna cukrot feloldok 2,4 dl langyos vízben, ezt hozzáöntöm 20 dkg liszthez, jól összekeverem, palacsinta sűrűségű, nyúlós anyag lesz belőle. Célszerű magasabb falú edényben előadni, mert eléggé megemelkedik. Letakarom konyharuhával, és hagyom 2 órát álldogálni a konyhában, hogy beinduljon. Lefedem egy tányérral és beteszem a hűtőbe.
Reggel előveszem, és egy órát adok neki, hogy felmelegedjen.
A kenyérsütő edényébe teszem az összes kovászt, hozzáadok még 40 dkg lisztet, 2 teáskanál sót, egy teáskanál ecetet, és a 2 dl írót, vagy a langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurtot.
Beindítom a gépet, és addig hagyom dagasztani, amíg nem kezdi el keleszteni (~30 perc).
Enyhén lisztezett vájdlingba teszem, a tetejére éles késsel keresztet vágok, konyharuhával letakarom.
20 perc múlva átgyúrom, vájdlingba, kereszt rá, lefed, és addig kelesztem, amíg a duplájára nem kel (~ 1 óra).
Kell egy 3-3,5 literes jénai edény, ennek tetejét enyhén kikenem margarinnal, és meghintem liszttel, beleteszem az ismét átgyúrt és megformázott tésztát, három helyen bevágom, és tovább kelesztem, amíg a duplájára nem nő.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítem, a jénait vízzel bespriccelem, lefedem a kenyeret, sütőbe teszem és 30 percig sütöm.
Utána a hőfokot 200 fokra csökkentem, a fedőt leveszem, és még 25-30 percig sütöm.
Rácsra teszem, a tetejét hideg vízzel bespriccelem, és hagyom kihűlni.
Mehl, Trockenhefe und Salz mischen. Das lauwarme Wasser und das Öl zufügen und alles gut verkneten. Zugedeckt an einem warmen Ort ca. 30 Min. gehen lassen. Den Teig nochmals kur...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk. A margarint összekeverjük a fűszerekkel, fokhagymával. A tésztát 8 egyenlő részra osztjuk, kinyújtj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 ek.kenyér lisztet és 2 ek.teljes kiörlésű lisztet összekeverünk annyi langyos vízzel, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Ezután 24 órát meleg helyen pihentetjük letakarva....
Elkészítési idő: 5 Nehézség: NehézEste a hozzávalókat összekeverni,10-12 órát állni hagyni. Reggel hozzáadni a többi anyagot.Dagasztani,45-60 perc kelesztés.Átgyúrni,jénaiba papír,tészta 45 perc pihen,bevágni,spri...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz