Családireceptkönyv.hu

Gyorskovászos fehérkenyér


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg BL 80 vagy BL 55 finomliszt
1 dkg élesztő
1 tk barna cukor
2,4 dl langyos víz
2 tk só
1 tk ecet
2 dl író (vagy langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurt)

Elkészítés:


Sütés előtti este megcsinálom a gyors kovászt: 1 dkg élesztőt és egy teáskanál barna cukrot feloldok 2,4 dl langyos vízben, ezt hozzáöntöm 20 dkg liszthez, jól összekeverem, palacsinta sűrűségű, nyúlós anyag lesz belőle. Célszerű magasabb falú edényben előadni, mert eléggé megemelkedik. Letakarom konyharuhával, és hagyom 2 órát álldogálni a konyhában, hogy beinduljon. Lefedem egy tányérral és beteszem a hűtőbe.
Reggel előveszem, és egy órát adok neki, hogy felmelegedjen.
A kenyérsütő edényébe teszem az összes kovászt, hozzáadok még 40 dkg lisztet, 2 teáskanál sót, egy teáskanál ecetet, és a 2 dl írót, vagy a langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurtot.
Beindítom a gépet, és addig hagyom dagasztani, amíg nem kezdi el keleszteni (~30 perc).
Enyhén lisztezett vájdlingba teszem, a tetejére éles késsel keresztet vágok, konyharuhával letakarom.
20 perc múlva átgyúrom, vájdlingba, kereszt rá, lefed, és addig kelesztem, amíg a duplájára nem kel (~ 1 óra).
Kell egy 3-3,5 literes jénai edény, ennek tetejét enyhén kikenem margarinnal, és meghintem liszttel, beleteszem az ismét átgyúrt és megformázott tésztát, három helyen bevágom, és tovább kelesztem, amíg a duplájára nem nő.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítem, a jénait vízzel bespriccelem, lefedem a kenyeret, sütőbe teszem és 30 percig sütöm.
Utána a hőfokot 200 fokra csökkentem, a fedőt leveszem, és még 25-30 percig sütöm.
Rácsra teszem, a tetejét hideg vízzel bespriccelem, és hagyom kihűlni.

Gyorskovászos fehérkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bertalan
Kovászolt kenyér
Kovászolt kenyér

Előző este összekészitjük a kovászt.A hozzávalókat összekeverjük,lefedjük és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A kenyér készitésekor a kovászt összekeverjük a vizzel,majd hozzáadj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krisztina
Bambuszrostlisztes kenyérke sütőben
Bambuszrostlisztes kenyérke sütőben

A hozzávalókat én csak kézi habverővel simára kevertem. 170 fokon alsó-felső sütéssel, légkeveréssel egy 27*10 cm-es szilikon sütőformába tettem és 30 percig sütöttem. Nyilván ízl...

Elkészítési idő: Bő fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Házi toast kenyér
Házi toast kenyér

Szitáljuk tálba a kenyérlisztet, majd keverjük hozzá a réteslisztet és a sót. Morzsoljuk el a lisztben a vajat. Hideg tej és víz elegyében oldjuk fel a nyers élesztőt, majd gyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kenyér házilag
Kenyér házilag

1. Melegítsünk meg 200 ml vizet, keverjük el benne a kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt, és futtassuk fel. 2. Mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a sót. 3. Adjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk