menu

Családireceptkönyv.hu

Gyorskovászos fehérkenyér


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg BL 80 vagy BL 55 finomliszt
1 dkg élesztő
1 tk barna cukor
2,4 dl langyos víz
2 tk só
1 tk ecet
2 dl író (vagy langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurt)

Elkészítés:


Sütés előtti este megcsinálom a gyors kovászt: 1 dkg élesztőt és egy teáskanál barna cukrot feloldok 2,4 dl langyos vízben, ezt hozzáöntöm 20 dkg liszthez, jól összekeverem, palacsinta sűrűségű, nyúlós anyag lesz belőle. Célszerű magasabb falú edényben előadni, mert eléggé megemelkedik. Letakarom konyharuhával, és hagyom 2 órát álldogálni a konyhában, hogy beinduljon. Lefedem egy tányérral és beteszem a hűtőbe.
Reggel előveszem, és egy órát adok neki, hogy felmelegedjen.
A kenyérsütő edényébe teszem az összes kovászt, hozzáadok még 40 dkg lisztet, 2 teáskanál sót, egy teáskanál ecetet, és a 2 dl írót, vagy a langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurtot.
Beindítom a gépet, és addig hagyom dagasztani, amíg nem kezdi el keleszteni (~30 perc).
Enyhén lisztezett vájdlingba teszem, a tetejére éles késsel keresztet vágok, konyharuhával letakarom.
20 perc múlva átgyúrom, vájdlingba, kereszt rá, lefed, és addig kelesztem, amíg a duplájára nem kel (~ 1 óra).
Kell egy 3-3,5 literes jénai edény, ennek tetejét enyhén kikenem margarinnal, és meghintem liszttel, beleteszem az ismét átgyúrt és megformázott tésztát, három helyen bevágom, és tovább kelesztem, amíg a duplájára nem nő.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítem, a jénait vízzel bespriccelem, lefedem a kenyeret, sütőbe teszem és 30 percig sütöm.
Utána a hőfokot 200 fokra csökkentem, a fedőt leveszem, és még 25-30 percig sütöm.
Rácsra teszem, a tetejét hideg vízzel bespriccelem, és hagyom kihűlni.

Gyorskovászos fehérkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: brigz
Tönkölyös kenyér (vaslábasban)
Tönkölyös kenyér (vaslábasban)

Az aktív kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Nápolyi kenyér (dagasztás nélkül)
Nápolyi kenyér (dagasztás nélkül)

A langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katalin
Békebeli sós kifli
Békebeli sós kifli

A langyos tejjel, cukorral/ vagy joghurttal felfuttatjuk az élesztőt. A kacsazsírt felovasztjuk, és minden tésztához való alapanyaggal összedagasztjuk. A tésztát megkelesztjük du...

Elkészítési idő: 24 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ÉLESZTŐ HÁZILAG:
ÉLESZTŐ HÁZILAG:

Összekeverni, szoba hőmérsékleten állni hagyni (1 éjszaka). 50gr = 1 élesztőnek felel meg. Régi Koszovói recept. Ki van próbálva, működik!!!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk