Családireceptkönyv.hu

Gyorskovászos fehérkenyér


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg BL 80 vagy BL 55 finomliszt
1 dkg élesztő
1 tk barna cukor
2,4 dl langyos víz
2 tk só
1 tk ecet
2 dl író (vagy langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurt)

Elkészítés:


Sütés előtti este megcsinálom a gyors kovászt: 1 dkg élesztőt és egy teáskanál barna cukrot feloldok 2,4 dl langyos vízben, ezt hozzáöntöm 20 dkg liszthez, jól összekeverem, palacsinta sűrűségű, nyúlós anyag lesz belőle. Célszerű magasabb falú edényben előadni, mert eléggé megemelkedik. Letakarom konyharuhával, és hagyom 2 órát álldogálni a konyhában, hogy beinduljon. Lefedem egy tányérral és beteszem a hűtőbe.
Reggel előveszem, és egy órát adok neki, hogy felmelegedjen.
A kenyérsütő edényébe teszem az összes kovászt, hozzáadok még 40 dkg lisztet, 2 teáskanál sót, egy teáskanál ecetet, és a 2 dl írót, vagy a langyos vízzel 2 decire hígított 3 evőkanál joghurtot.
Beindítom a gépet, és addig hagyom dagasztani, amíg nem kezdi el keleszteni (~30 perc).
Enyhén lisztezett vájdlingba teszem, a tetejére éles késsel keresztet vágok, konyharuhával letakarom.
20 perc múlva átgyúrom, vájdlingba, kereszt rá, lefed, és addig kelesztem, amíg a duplájára nem kel (~ 1 óra).
Kell egy 3-3,5 literes jénai edény, ennek tetejét enyhén kikenem margarinnal, és meghintem liszttel, beleteszem az ismét átgyúrt és megformázott tésztát, három helyen bevágom, és tovább kelesztem, amíg a duplájára nem nő.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítem, a jénait vízzel bespriccelem, lefedem a kenyeret, sütőbe teszem és 30 percig sütöm.
Utána a hőfokot 200 fokra csökkentem, a fedőt leveszem, és még 25-30 percig sütöm.
Rácsra teszem, a tetejét hideg vízzel bespriccelem, és hagyom kihűlni.

Gyorskovászos fehérkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
199.Élesztős lassú kelesztésű kenyér
199.Élesztős lassú kelesztésű kenyér

A lisztet elkeverem 3 dl vízzel (egy felesnyit félreteszek), épp csak, hogy ne legyenek benne száraz foltok. Állni hagyom 20 percig. A tésztára szórom az élesztőt. A maradék vízbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
191. Bagett
191. Bagett

A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet. Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem. Lefedtem egy konyharuhával a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marianna
Francia kenyér
Francia kenyér

A lisztet kimérem egy tálba.a cukrot a tejjel meglangyítom és felfuttatom benne az élesztőt. Hozzáadom a liszthez,kicsit összekeverem,majd a sót, vizet, olajat is,pár perc alatt k...

Elkészítési idő: 2 öra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk