1,2 kg fürtös uborka, 1 cs kapor (friss), 6 szem bors - fekete (egész), 5 gerezd fokhagyma, 0,9 L víz (meleg), 2 ek só, 2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
1 db 1,7 l-es befőttes üveg
1. Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.
2. Vágjuk le az uborkák végeit.
3. Az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.
4. Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.
5. Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könnyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.
6. A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.
7. Végül felül zárjuk le a kenyérrel.
8. Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.
9. Éles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.
10. Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
11. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.
12. Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
13. A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
14. Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.
15. Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is.
16. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.
Az én receptem télire: : Végy egy 5 literes csavaros tetős üveget, az aljára tegyél kaprot, torma szeleteket, majd szórj rá 5 evőkanál lisztet. Közben forralj fel 5 liter vizet 15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A zöldségeket a képeken látható módon felaprítom. A hagymát az olajon megpárolom, majd a többi zöldséget hozzáadom, előbb a paprikát, s mikor kicsit összeesik, a paradi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFőzni nem volt időm, csak gyors vacsit dobtam össze. A savanyúság receptje: 10 l víz, 1 l 20%-os ecet, 2kg cukor, 0,5kg só, 3 dkg natrium benzonat, 3 dkg borkénpor, 2 marék fekete...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű