1,2 kg fürtös uborka, 1 cs kapor (friss), 6 szem bors - fekete (egész), 5 gerezd fokhagyma, 0,9 L víz (meleg), 2 ek só, 2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
1 db 1,7 l-es befőttes üveg
1. Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.
2. Vágjuk le az uborkák végeit.
3. Az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.
4. Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.
5. Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könnyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.
6. A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.
7. Végül felül zárjuk le a kenyérrel.
8. Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.
9. Éles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.
10. Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
11. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.
12. Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
13. A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
14. Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.
15. Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is.
16. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.
késes aprítóval összeaprítom... akinek nincs az husdarálon ledarálja...a paprikát és a paradicsomot.. hozzá adom a só.. mehet üvegekbe...
Elkészítési idő: 30 percEz a recept 5 literes üveghez van, persze el lehet osztani kissebb üvegekbe is! Felaprítjuk a káposztát, a hagymákat, a paprikát, a zöldparadicsomot és az uborkát, alaposan összek...
Elkészítési idő:A hozzávalókat tegyük egy hordóba vagy vödörbe. A megtisztított zöldségeket tegyük a lébe (uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, stb.) Tetejére tegyünk egy leszorításra alka...
Elkészítési idő: