Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2 kg fürtös uborka, 1 cs kapor (friss), 6 szem bors - fekete (egész), 5 gerezd fokhagyma, 0,9 L víz (meleg), 2 ek só, 2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)

1 db 1,7 l-es befőttes üveg

Elkészítés:


1. Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.

2. Vágjuk le az uborkák végeit.

3. Az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.

4. Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.

5. Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könnyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.


6. A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.

7. Végül felül zárjuk le a kenyérrel.

8. Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.

9. Éles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.

10. Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.

11. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

12. Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.

13. A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.

14. Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.

15. Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is.

16. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karácsonyi kovászos uborka
Karácsonyi kovászos uborka

Az én receptem télire: : Végy egy 5 literes csavaros tetős üveget, az aljára tegyél kaprot, torma szeleteket, majd szórj rá 5 evőkanál lisztet. Közben forralj fel 5 liter vizet 15...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kész a finom lecsó i
Kész a finom lecsó i

Elkészítés A zöldségeket a képeken látható módon felaprítom. A hagymát az olajon megpárolom, majd a többi zöldséget hozzáadom, előbb a paprikát, s mikor kicsit összeesik, a paradi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ételízesítő
Ételízesítő

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
hordós savanyúság
hordós savanyúság

Főzni nem volt időm, csak gyors vacsit dobtam össze. A savanyúság receptje: 10 l víz, 1 l 20%-os ecet, 2kg cukor, 0,5kg só, 3 dkg natrium benzonat, 3 dkg borkénpor, 2 marék fekete...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk