fehér húsú, nem csípős paprika, lila káposzta, minden kilogrammhoz 2 dkg só, üvegenként 8-10 szem köménymag, 8 dl víz, 2-3 dkg cukor, 2 dkg só, 2,5 dl 10%-os ecet, literenként 1 g szalicil vagy 1,5 g benzoesavas nátrium
1. A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát.
2. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját.
3. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk.
4. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek.
5. A leszeletelt káposzta minden kilogrammjához keverjünk 2 dkg sót, és legalább két órán át hagyjuk állni, közben néha keverjük meg.
6. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe.
7. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe 8-10 szem köménymagot.
8. Készítsük el a felöntőlevet: 8 dl vízhez adjunk 2-3 deka cukrot, 2 dkg sót, és a forralás végén 2,5 dl 10%-os ecetet.
9. Tegyünk bele literenként 1 g szalicilt vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot is.
10. Forrón töltsük a felöntőlevet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal.
11. Még kétszer öntsük le a felöntőlevet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát.
12. Végül zárjuk le celofánnal.
1 üvegliterhez 0,5 dl 20 %-s ecet, kb. 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, fűszerek: köménymag, egész bors, babérlevél, torma, kapor - ízlés szerint Kevés tartósítószer Hidegen:...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes.Cel mai bine ar fi să conservați frunzele de viță-de-vie culese în perioada de înflorire. Însă puteți să le sărați și în alte perioade. Adunați frunzele cu nuanță verde deschisă,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az egész keveréket 3-4 dkg sóval keverjük össze és 24 órán át hagyjuk pihenni. Közben is keverjük meg néha. 2. Ezután nyomkodjuk ki, lehetőleg úgy, hogy a zöldségszeletek ne...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát mossuk meg és vágjuk le a végeit. A nagyobb darabokat vágjuk négybe, a kisebbeket kettőbe, tegyük egy edénybe. A petrezselymet vágjuk apróra és adjuk hozzá. Öntsük hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes