fehér húsú, nem csípős paprika, lila káposzta, minden kilogrammhoz 2 dkg só, üvegenként 8-10 szem köménymag, 8 dl víz, 2-3 dkg cukor, 2 dkg só, 2,5 dl 10%-os ecet, literenként 1 g szalicil vagy 1,5 g benzoesavas nátrium
1. A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát.
2. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját.
3. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk.
4. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek.
5. A leszeletelt káposzta minden kilogrammjához keverjünk 2 dkg sót, és legalább két órán át hagyjuk állni, közben néha keverjük meg.
6. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe.
7. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe 8-10 szem köménymagot.
8. Készítsük el a felöntőlevet: 8 dl vízhez adjunk 2-3 deka cukrot, 2 dkg sót, és a forralás végén 2,5 dl 10%-os ecetet.
9. Tegyünk bele literenként 1 g szalicilt vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot is.
10. Forrón töltsük a felöntőlevet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal.
11. Még kétszer öntsük le a felöntőlevet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát.
12. Végül zárjuk le celofánnal.
1. Az alaposan megmosott uborkát szépen sorban belerakjuk az üvegekbe, közé vagy az üvegek aljára kaprot teszünk (aki nem szereti a kapor ízét, természetesen elhagyhatja), majd ráö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk és legyaluljuk . Összekeverjük az ízesítő anyagokkal. Egy napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Üvegbe helyezésnél jól tömörítjük az üvegb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz átválogatott babot egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és friss vízben, a babérlevéllel fűszerezve, 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Ha főzől...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposzták külső piszkos, sérült leveleit távolítsuk el, majd a torzsa koszos, sérült részét is vágjuk le. Van, aki a torzsát teljesen kivágja, mi nem tettük, mert elég zsenge vol...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes