fehér húsú, nem csípős paprika, lila káposzta, minden kilogrammhoz 2 dkg só, üvegenként 8-10 szem köménymag, 8 dl víz, 2-3 dkg cukor, 2 dkg só, 2,5 dl 10%-os ecet, literenként 1 g szalicil vagy 1,5 g benzoesavas nátrium
1. A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát.
2. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját.
3. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk.
4. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek.
5. A leszeletelt káposzta minden kilogrammjához keverjünk 2 dkg sót, és legalább két órán át hagyjuk állni, közben néha keverjük meg.
6. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe.
7. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe 8-10 szem köménymagot.
8. Készítsük el a felöntőlevet: 8 dl vízhez adjunk 2-3 deka cukrot, 2 dkg sót, és a forralás végén 2,5 dl 10%-os ecetet.
9. Tegyünk bele literenként 1 g szalicilt vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot is.
10. Forrón töltsük a felöntőlevet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal.
11. Még kétszer öntsük le a felöntőlevet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát.
12. Végül zárjuk le celofánnal.
A hozzávalókat össze kell keverni
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű6 kg uborka, 18 db 820 ml-es üveg Felöntőlé: 3,5 I vizet felforralni és kihűteni (én nem forraltam fel) majd bele 1 liter 10%-os ecet. Üvegenként rakunk 1 teáskanál sót, (nem jó...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk. (Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.) Az összevágott zöldségeket egy na...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikákat mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra és csumázzuk ki őket. Egy hőálló tálat olajozzunk ki, rakjuk bele a paprikákat és 190-200 C-ra előmelegített sütőben süssük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű