Családireceptkönyv.hu

Mazsolás fonott kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


0,5 kg rétesliszt, 0,5 kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott vaj, 3 db tojás, 5,5 dl tej, 6 dkg élesztő, mk só, 2 marék mazsola, 2 ek rum

Elkészítés:


1. A mazsolát áztassuk forróvízbe, a vajat olvasszuk fel és hűtsük langyosra, 5 dl tejet langyosítsunk meg.

2. A langyos tejből vegyünk el kb. 1 dl-t és morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kanálnyit a cukorból.

3. 10 percre tegyük félre és futtassuk fel az élesztőt.

4. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a cukrot, 2 db tojást, a rumot és a felfutott élesztőt.

5. A maradék langyos tejet (0,5 dl marad a tejből, mert az később a lekenéshez kell a maradék tojással) fokozatosan adjuk a tésztához dagasztás közben.

6. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor ne adjuk hozzá az összes tejet.

7. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát a vége felé a lecsöpögtetett mazsolát is gyúrjuk bele. Legyen teljesen sima.

8. Fedjük le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).

9. Enyhén lisztezett deszkán a megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk és mindegyikből sodorjuk egy hurkát. 3-at fonjunk egybe és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A másikat ugyanígy készítsük el.

10. A kalácsokat takarjuk le és kelesszük még kb.25-30 percig.

11. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és keverjük össze a 0,5 dl tejet a tojással.

12. A sütő aljába tegyünk egy kis lábosba vizet, hogy gőzős sütőben tudjuk sütni.

13. 15 perc sütés után kenjük le a tejes tojással a kalácsokat, majd tegyük vissza és ezt még kétszer ismételjük meg.

14. Az összes sütési idő kb. 45-50 perc.

Mazsolás fonott kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Márti
FOSZLÓS CITROMOS - MÁKOS KALÁCS  Make Google view im
FOSZLÓS CITROMOS - MÁKOS KALÁCS Make Google view im

Langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttattam az élesztőt. A lisztet összekevertem a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadta a vajat, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Legfinomabb túrós tekercs
Legfinomabb túrós tekercs

Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Aranygaluska
Aranygaluska

Kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, dió nagyságúra szaggatjuk, olajba mártjuk, a tészta darabokra szorosan egymás mellé rakjuk. Darált diót, kristálycukorral, mazsolával, citromhé...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Kovászos túrós bejgli mákos és diós töltelékkel
Kovászos túrós bejgli mákos és diós töltelékkel

A tészta hozzávalóit összegyúrom, hűtőben pihentetem 5 órát. Négy darabba vágom a tésztát és egyenként téglalap alakúra kinyújtom úgy hogy a hosszabbik oldala a tepsi hossza legye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk