0,5 kg rétesliszt, 0,5 kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott vaj, 3 db tojás, 5,5 dl tej, 6 dkg élesztő, mk só, 2 marék mazsola, 2 ek rum
1. A mazsolát áztassuk forróvízbe, a vajat olvasszuk fel és hűtsük langyosra, 5 dl tejet langyosítsunk meg.
2. A langyos tejből vegyünk el kb. 1 dl-t és morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kanálnyit a cukorból.
3. 10 percre tegyük félre és futtassuk fel az élesztőt.
4. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a cukrot, 2 db tojást, a rumot és a felfutott élesztőt.
5. A maradék langyos tejet (0,5 dl marad a tejből, mert az később a lekenéshez kell a maradék tojással) fokozatosan adjuk a tésztához dagasztás közben.
6. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor ne adjuk hozzá az összes tejet.
7. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát a vége felé a lecsöpögtetett mazsolát is gyúrjuk bele. Legyen teljesen sima.
8. Fedjük le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
9. Enyhén lisztezett deszkán a megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk és mindegyikből sodorjuk egy hurkát. 3-at fonjunk egybe és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A másikat ugyanígy készítsük el.
10. A kalácsokat takarjuk le és kelesszük még kb.25-30 percig.
11. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és keverjük össze a 0,5 dl tejet a tojással.
12. A sütő aljába tegyünk egy kis lábosba vizet, hogy gőzős sütőben tudjuk sütni.
13. 15 perc sütés után kenjük le a tejes tojással a kalácsokat, majd tegyük vissza és ezt még kétszer ismételjük meg.
14. Az összes sütési idő kb. 45-50 perc.
Hókifli : 50 dkg rétes liszt ,20dkg ráma ,2 dkg élesztő ,1,5 dl tejföl ,1 e kanál p cukor ,csipet só ,: a töltelékhez ,dió, mák v lekvár ! A puha margarint elektromos h verővel h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a tejszínt és az élesztőt. Összekeverjük a liszteket a sikérrel, 5 dkg nyírfacukorral/6,5 dkg eritrittel, 1 csipet sóval, a vaníliával, és az élesztős k...
Elkészítési idő: 1+2 óra Nehézség: KözepesAz alapanyagokat tegyük egy tálba, majd lássunk hozzá a dagasztásnak. Mikor szépen összedolgoztuk a tésztát, takarjuk le egy tiszta ronggyal és tegyük meleg helyre, félóra alatt an...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet és a sót tálba tesszük és elkeverjük. A közepébe készítünk egy mélyedést, amibe beletesszük a tejjel és az 1 tojással+1 tojássárgájával előzőleg elkevert (nem kell felve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű