Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mazsolás fonott kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


0,5 kg rétesliszt, 0,5 kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott vaj, 3 db tojás, 5,5 dl tej, 6 dkg élesztő, mk só, 2 marék mazsola, 2 ek rum

Elkészítés:


1. A mazsolát áztassuk forróvízbe, a vajat olvasszuk fel és hűtsük langyosra, 5 dl tejet langyosítsunk meg.

2. A langyos tejből vegyünk el kb. 1 dl-t és morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kanálnyit a cukorból.

3. 10 percre tegyük félre és futtassuk fel az élesztőt.

4. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a cukrot, 2 db tojást, a rumot és a felfutott élesztőt.

5. A maradék langyos tejet (0,5 dl marad a tejből, mert az később a lekenéshez kell a maradék tojással) fokozatosan adjuk a tésztához dagasztás közben.

6. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor ne adjuk hozzá az összes tejet.

7. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát a vége felé a lecsöpögtetett mazsolát is gyúrjuk bele. Legyen teljesen sima.

8. Fedjük le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).

9. Enyhén lisztezett deszkán a megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk és mindegyikből sodorjuk egy hurkát. 3-at fonjunk egybe és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A másikat ugyanígy készítsük el.

10. A kalácsokat takarjuk le és kelesszük még kb.25-30 percig.

11. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és keverjük össze a 0,5 dl tejet a tojással.

12. A sütő aljába tegyünk egy kis lábosba vizet, hogy gőzős sütőben tudjuk sütni.

13. 15 perc sütés után kenjük le a tejes tojással a kalácsokat, majd tegyük vissza és ezt még kétszer ismételjük meg.

14. Az összes sütési idő kb. 45-50 perc.

Mazsolás fonott kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Kuglóf - 10 perces
Kuglóf - 10 perces

A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük az étolajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét verjük fel, majd forgassuk óvatosan bele a té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Bukta
Bukta

1 kg lisztet leszitáltam, 7 dl tejbe 7 kanál cukrot tettem, meglangyosítottam, bele tettem 1 èlesztőt,felfuttatam, majd a lisztre öntöttem, 2 egèsz tojást, ès 1 csapott kanál sót ,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
PIZZA
PIZZA

A tészta hozzávalóiból könnyű, lágy tésztát dagasztom, majd 40 percig kelesztem (azoknak, akik a vékony tésztát kedvelik!) A megkelt tésztát olajos kézzel terítem a kiolajozott...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Foszlós kalács
Foszlós kalács

2,5 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverj...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk