0,5 kg rétesliszt, 0,5 kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott vaj, 3 db tojás, 5,5 dl tej, 6 dkg élesztő, mk só, 2 marék mazsola, 2 ek rum
1. A mazsolát áztassuk forróvízbe, a vajat olvasszuk fel és hűtsük langyosra, 5 dl tejet langyosítsunk meg.
2. A langyos tejből vegyünk el kb. 1 dl-t és morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kanálnyit a cukorból.
3. 10 percre tegyük félre és futtassuk fel az élesztőt.
4. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a cukrot, 2 db tojást, a rumot és a felfutott élesztőt.
5. A maradék langyos tejet (0,5 dl marad a tejből, mert az később a lekenéshez kell a maradék tojással) fokozatosan adjuk a tésztához dagasztás közben.
6. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor ne adjuk hozzá az összes tejet.
7. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát a vége felé a lecsöpögtetett mazsolát is gyúrjuk bele. Legyen teljesen sima.
8. Fedjük le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
9. Enyhén lisztezett deszkán a megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk és mindegyikből sodorjuk egy hurkát. 3-at fonjunk egybe és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A másikat ugyanígy készítsük el.
10. A kalácsokat takarjuk le és kelesszük még kb.25-30 percig.
11. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és keverjük össze a 0,5 dl tejet a tojással.
12. A sütő aljába tegyünk egy kis lábosba vizet, hogy gőzős sütőben tudjuk sütni.
13. 15 perc sütés után kenjük le a tejes tojással a kalácsokat, majd tegyük vissza és ezt még kétszer ismételjük meg.
14. Az összes sütési idő kb. 45-50 perc.
A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük az étolajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét verjük fel, majd forgassuk óvatosan bele a té...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1 kg lisztet leszitáltam, 7 dl tejbe 7 kanál cukrot tettem, meglangyosítottam, bele tettem 1 èlesztőt,felfuttatam, majd a lisztre öntöttem, 2 egèsz tojást, ès 1 csapott kanál sót ,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból könnyű, lágy tésztát dagasztom, majd 40 percig kelesztem (azoknak, akik a vékony tésztát kedvelik!) A megkelt tésztát olajos kézzel terítem a kiolajozott...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű2,5 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverj...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű