öregtészta: 3 dl langyos víz, csipet só, 50 dkg liszt Bl 80, 1 ek. olaj, 1 tk. cukor, 1 dkg élesztő
fehér kenyér: 25 dkg öregtészta, 2,7 dl víz (abból 1 dl tej), 1,3 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál cukor, 30 dkg Bl 80-as liszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 5 dkg rétesliszt, nagy csipet aszkorbinsav, 2 csapott tk só, 2 ek burgonyapehely, 2 ek olaj
1. A gépben dagasztottam 20-30 percig, utána kikapcsoltam, hagytam, hogy a tészta túl keljen.
2. Este elkészítem, és reggel már használhatom is a tésztát. A maradékot rakjuk műanyag dobozba és tegyük be a hűtőbe. Ezt az adagot 3 kenyérhez tudtam felhasználni.
3. A hozzávalókat a kenyérsütő gépben dagasztom, utána kiveszem, a tésztát kicsit átgyúrom, és kelesztő tálba kelesztem kb. 1 órát.
4. A megkelt tésztát, átgyúrom, és cipóformára alakítom, és sütő zacskóba teszem.
4. A zacskót egy kerek jénaiba rakom és kb. 1 órát hagyom kelni.
5. Előmelegített sütőbe 230 fok. 15 perc, utána visszaveszem 210 fokra, és még 45 percig sütöm.
6. Ha kész kiveszem a zacskóból, vizes ecsettel átkenem, és hagyom hűlni.
A vízben feloldottam az élesztőt, majd a liszt felével alaposan összekevertem. Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, készíthetjük egyenesen az üstben. Ha nem, akkor tegyük a dagasztásra...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKenyérsütő gépben készült
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször is összevegyítjük a száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, a sikért és sót. Kicsit összekeverjük őket, majd egy mélyedést készítünk a közepébe, és belemorzsoljuk az élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű