Családireceptkönyv.hu

Rozskenyér parasztosan


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 6 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, kevés tej, 5 dl meleg víz, 2-3 kanál étolaj

Elkészítés:


1. 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.

2. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk.

3. Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük, és hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint.

4. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából összedolgozzuk.

5. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz.

6. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva.

7. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük.

8. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük.

9. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük, amíg a kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.

Rozskenyér parasztosan

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Gyors tönkölyös kenyér
Gyors tönkölyös kenyér

Gyorsan kovászt készítünk. Egy tálba mérjünk ki a kovász összetevőit, lazán kavarjuk össze egy kanállal és takarjuk le tiszta konyharuhával. Amíg a kenyérsütőgépbe összekészítjük a...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Medvehagymás-parmezános kenyérke
Medvehagymás-parmezános kenyérke

A cukros meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben a lisztet átszitálom beleteszem a sót, parmezán és az aprított medvehagymát. A felfutott élesztőt a tejjel együtt a közepébe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zsúrkenyér  Limara
Zsúrkenyér Limara

A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle. Sütőzacskóba, vagy süt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
40. Ciabatta kenyér
40. Ciabatta kenyér

Add hozzá az élesztőt a meleg vízhez. Adjunk hozzá lisztet és keverjük össze. Hagyjuk kelni. Adjunk hozzá vizet, lisztet és sót. Fakanállal összegyúrjuk. Kivajazott asztalon gyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk