80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 6 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, kevés tej, 5 dl meleg víz, 2-3 kanál étolaj
1. 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.
2. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk.
3. Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük, és hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint.
4. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából összedolgozzuk.
5. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz.
6. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva.
7. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük.
8. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük.
9. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük, amíg a kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.
Gyorsan kovászt készítünk. Egy tálba mérjünk ki a kovász összetevőit, lazán kavarjuk össze egy kanállal és takarjuk le tiszta konyharuhával. Amíg a kenyérsütőgépbe összekészítjük a...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA cukros meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben a lisztet átszitálom beleteszem a sót, parmezán és az aprított medvehagymát. A felfutott élesztőt a tejjel együtt a közepébe...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle. Sütőzacskóba, vagy süt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAdd hozzá az élesztőt a meleg vízhez. Adjunk hozzá lisztet és keverjük össze. Hagyjuk kelni. Adjunk hozzá vizet, lisztet és sót. Fakanállal összegyúrjuk. Kivajazott asztalon gyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű