80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 6 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, kevés tej, 5 dl meleg víz, 2-3 kanál étolaj
1. 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.
2. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk.
3. Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük, és hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint.
4. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából összedolgozzuk.
5. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz.
6. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva.
7. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük.
8. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük.
9. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük, amíg a kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.
1. Keverjük össze a liszteket. Keverjük a vízbe az élesztőt és a sót. Öntsük a lisztbe egy mélyedésbe. Kelesszük 15 percig. 2. Ezután dolgozzuk össze a tésztát, formáljunk belől...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLágy tésztát dagasztani (gyúrni is lehet) ha megkelt, ezt is szoktam hajtogatni , utána fél óra pihentetés, de nem muszáj hajtogatni, de szebb lesz. Formázás után a tepsibe is let...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt fél dl meleg vízben elkeverjük adjuk hozzá a cukrot és az egy evőkanál lisztet össze keverjük majd rakjuk meleg helyre.A dagasztó gép üstjébe mérjük bele a lisztet,sót,...
Elkészítési idő: 1 óra 70 perc Nehézség: KönnyűAz útifűmaghéjból és a vízből zselét készítünk (összekeverjük és állni hagyjuk pár percig). A liszteket és a keményítőt összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű