15 g friss élesztő, 1 bögre tej bőven mérve (egy bögre + két ek), 1 ek cukor, 4 bögre liszt, 2 mk só, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, + 1 ek tej a mázhoz
1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hideg!
2. Ezután belekeverjük a cukrot is, majd belemérjük a lisztet, rá a sót, végül az olvasztott vajat.
3. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép, simává gyúrjuk.
4. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át kelesztjük, addig míg a duplájára nem nő.
5. Ha megkelt lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyömöszöljük a tésztát, majd tizenkét egyforma részre osztjuk.
6. Ezután gombócokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket levegősen.
7. Éles késsel vágjunk a tetejükre keresztet, hagyjuk őket még egy negyed órát kelni, majd kenjük meg őket a tejjel. Itt érdemes a bevagdosás után a sütőt is bekapcsolni :-)
8. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süssük őket aranyszínűre.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Kidagasztani, kétszeresére keleszteni. Kézzel ellapogatni, megformázni, ismét duplájára keleszteni. Érdemes fóliával és konyharuhával is letakarni. lassabban kel, mint a hagyomány...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A liszteket keverjük el egymással, a sóval, szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefírt, pár perc alatt robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze a tésztát. Dagasztani nem kell, akk...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük. 500 g lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttat...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk és letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. 2. A szépen megkelt tésztát liszttel megszórt deszkán finoman átgyúrjuk, majd vékony...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű