15 g friss élesztő, 1 bögre tej bőven mérve (egy bögre + két ek), 1 ek cukor, 4 bögre liszt, 2 mk só, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, + 1 ek tej a mázhoz
1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hideg!
2. Ezután belekeverjük a cukrot is, majd belemérjük a lisztet, rá a sót, végül az olvasztott vajat.
3. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép, simává gyúrjuk.
4. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át kelesztjük, addig míg a duplájára nem nő.
5. Ha megkelt lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyömöszöljük a tésztát, majd tizenkét egyforma részre osztjuk.
6. Ezután gombócokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket levegősen.
7. Éles késsel vágjunk a tetejükre keresztet, hagyjuk őket még egy negyed órát kelni, majd kenjük meg őket a tejjel. Itt érdemes a bevagdosás után a sütőt is bekapcsolni :-)
8. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süssük őket aranyszínűre.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat i...
Elkészítési idő:A hozzávalókat alaposan összekeverjük, néhány percig gyúrjuk, majd 5-10 percig pihentetjük. Ezután négyfelé vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. Lisztezett deszkán sodrófával 12...
Elkészítési idő:A géppel a tésztát szép fényesre dolgoztatom, és megkelesztem. Mikor kész, kézzel átgyúrom, deszka nagyságra nyújtom, és 8 részre vágom. A kifliket feltekerem, sütőpapíros tepsib...
Elkészítési idő: 1 óra