Családireceptkönyv.hu

Tejes zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 g friss élesztő, 1 bögre tej bőven mérve (egy bögre + két ek), 1 ek cukor, 4 bögre liszt, 2 mk só, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, + 1 ek tej a mázhoz

Elkészítés:


1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hideg!

2. Ezután belekeverjük a cukrot is, majd belemérjük a lisztet, rá a sót, végül az olvasztott vajat.

3. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép, simává gyúrjuk.

4. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át kelesztjük, addig míg a duplájára nem nő.

5. Ha megkelt lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyömöszöljük a tésztát, majd tizenkét egyforma részre osztjuk.

6. Ezután gombócokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket levegősen.

7. Éles késsel vágjunk a tetejükre keresztet, hagyjuk őket még egy negyed órát kelni, majd kenjük meg őket a tejjel. Itt érdemes a bevagdosás után a sütőt is bekapcsolni :-)

8. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süssük őket aranyszínűre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Tejes zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar KELESZTÉS NÉLKÜLI KAKAÓS CSIGA
KELESZTÉS NÉLKÜLI KAKAÓS CSIGA

Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Élesztő nélküli rozslepény
Élesztő nélküli rozslepény

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, néhány percig gyúrjuk, majd 5-10 percig pihentetjük. Ezután négyfelé vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. Lisztezett deszkán sodrófával 12...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vajas kifli
Vajas kifli

A géppel a tésztát szép fényesre dolgoztatom, és megkelesztem. Mikor kész, kézzel átgyúrom, deszka nagyságra nyújtom, és 8 részre vágom. A kifliket feltekerem, sütőpapíros tepsib...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk