50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tk cukor, 3 dl víz, 1 csapott ek só, 1 tojás
1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, és hozzá adjuk az élesztőt. Így hagyjuk letakarva kb 10-15 percig.
2. Mikor szép habos már, hozzá adjuk a tojást és az átszitált lisztet , és a végén hozzá adjuk a sót.
3. Így hagyjuk hagy dagassza a gép szép simára a tésztát.
4. Kb. 40 percig kelesztjük, és átgyúrjuk hogy ne legyen levegős.
5. Szétosztjuk 10 egyforma részre, és zsömléket formázunk a tésztából.
6. Bele tesszük egy magas falu tepsibe a zsömléket jól szellősen, mivel duplájára kelnek még.
7. Meg spricceljük vízzel úgy hogy még a tepsiben is álljon kicsit a víz.
8. Letakarva huzat mentes meleg helyen kelesztjük ismét kb 30 percig.
9. Kelés végén ismét meg spricceljük kis vízzel és mehet be a sütőbe.
10. Hideg sütőbe teszem és még itt is tud kelni. 180 fokon sütöm kb 20 percig.
11. Mikor ki veszem a sütőből forrón még hideg vízzel ismét le spiccelem és rácson hagyom hűlni.
Minden hozzávalót a keverőedénybe tettem és 10 percig dagasztottam. Tálba tettem és 1,5 óra duplájára kelesztettem. Nekem a rozsos és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereim l...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatom a cukros tejben s közepes keménységű tésztát dagasztok az összetevőkből. Amikor szépen megkelt a tészta kiöntöm deszkára és kétfele osztom. Az egyik tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű