50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tk cukor, 3 dl víz, 1 csapott ek só, 1 tojás
1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, és hozzá adjuk az élesztőt. Így hagyjuk letakarva kb 10-15 percig.
2. Mikor szép habos már, hozzá adjuk a tojást és az átszitált lisztet , és a végén hozzá adjuk a sót.
3. Így hagyjuk hagy dagassza a gép szép simára a tésztát.
4. Kb. 40 percig kelesztjük, és átgyúrjuk hogy ne legyen levegős.
5. Szétosztjuk 10 egyforma részre, és zsömléket formázunk a tésztából.
6. Bele tesszük egy magas falu tepsibe a zsömléket jól szellősen, mivel duplájára kelnek még.
7. Meg spricceljük vízzel úgy hogy még a tepsiben is álljon kicsit a víz.
8. Letakarva huzat mentes meleg helyen kelesztjük ismét kb 30 percig.
9. Kelés végén ismét meg spricceljük kis vízzel és mehet be a sütőbe.
10. Hideg sütőbe teszem és még itt is tud kelni. 180 fokon sütöm kb 20 percig.
11. Mikor ki veszem a sütőből forrón még hideg vízzel ismét le spiccelem és rácson hagyom hűlni.
1db tojás 1 ek víz némi szezámmag ( elhagyható ) A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket alakítok ki . Beleteszem a cukrot , rámorzsolom az élesztőt és ráöntöm a meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, hozzáadjuk a túrót, a vizet (amennyit felvesz) és az olajat, összegyúrjuk. Letakarva kb. 50-60 percet pihentetjük. Kör alakúra nyújtjuk (...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.) A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjü...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal és a többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk. Egy közepes méretű tepsit vajazunk, liszt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes