1 kg zöldborsó, 2-3 szál zsenge sárgarépa, 2 púpos tk házi ételízesítő, petrezselyemzöld, só, 1/2 dl étolaj a pároláshoz
galuskához: 1 tojás, 4 ek liszt, 1/2 mk só
1. Vegyünk elő egy lábast, öntsük bele a fél deci étolajat.
2. Szórjuk bele a zöldborsót és a felkarikázott répát.
3. Tegyünk alá nagyjából két deciliter vizet, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a zöldségek szépen meg nem festik a vizet.
4. Ezt követően engedjük fel az egészet vízzel, sózzuk és ízesítsük a házi ételízesítővel, majd lassú tűzön főzzük meg.
5. Amikor már majdnem megfőtt a répa és a borsó is, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Ezt azért nem érdemes előbb hozzáadni, mert akkor túlfő, és a belőle kifőlő ízanyagok teljesen tönkremennek, és nem fog kellőképpen érvényesülni az íze. A zöld fűszereket ezért mindig a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez.
6. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a galuska: a tojásból, a lisztből, és egy-két csipet konyhasóból keverjünk masszát, majd a még forrásban lévő levesbe egy kanál segítségével (vagy nokedliszaggatóval) szaggassunk nagyjából két centiméternyi galuskákat. Ezek pár perc alatt megfőnek.
7. Amikor minden galuska feljött a leves tetejére, akkor készen vagyunk.
8. Tálaljuk forrón, mert úgy az igazi.
1. Előző este beáztatom a babot és a megtisztított csülköt. 2. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt és kb. másfél óráig főzöm. 3. Amikor félig...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zellergumót meghámozzuk és a szárzellerrel együtt megmossuk, kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Elkészítés: A vajon megfonnya...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát majd pár perc után hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. Beleöntjük a paradicsomkonzervet és egy burgonyatörő segíts...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát, a gyökeret és a zellert megtisztítjuk, felkarikázzuk vagy daraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, egészben hagyjuk. A zöldségeket kevés olajon megdinszteljük, fele...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű