600 g liszt, 20 g cukor, 15 g só, 1 tojás, 20 g vaj, 380-400 ml tej, 30 g élesztő
1. 150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
3. Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
4. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
5. Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
7. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
8. Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
9. A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.
A lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe beleszórom az élesztőt és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjából összekeverem. Hozzáadom a sót és az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a liszteket, a sót és az eritritet összekeverjük egy dagasztótálban, a tejben pedig elmorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 4-5 percet állni. Az élesztős tejet beleöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítés: A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint és a felfutt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű