600 g liszt, 20 g cukor, 15 g só, 1 tojás, 20 g vaj, 380-400 ml tej, 30 g élesztő
1. 150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
3. Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
4. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
5. Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
7. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
8. Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
9. A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.
A burgonyákat főzzük meg és törjük össze. A fél dl tejben az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral. Ezután a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és kelesszük a tésztát a dupláj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát vékonyra kinyújtom, majd kisebb téglalapokat vágok ki belőle. Az egyik végén bevagdosom, de nem vágom át., a másik végére teszek egy tk. túrót, egymásra hajtom...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk összekeverjük a sóval és a szezámmaggal, majd egy edényben beleöntjük a tejet a langyos vizet az olajat és hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt, elkeverjük ho...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sót és a szárított élesztőt összekevertem a lisztekkel, majd a vízzel összeállítottam a tésztát, de nem dagasztottam meg. Lefedve, műanyag kelesztő tálban pihent 12 órán át szoba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű