25 dkg liszt BL55, 25 dkg liszt BL80, 3 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 1/2 ek cukor, 1 kk só, 1 db tojás, 0,5 dl tej
kenéshez: 1 db tojás, tej
1. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk.
2. A langyos vízbe beletesszük az élesztőt és cukrot, majd a hagyjuk hogy az élesztő felfusson.
3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és a tojást is a liszthez., majd robotgép segítségével jól megdagasztjuk.
4. Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. 20 perc alatt.
5. Ha megkelt a tészta, egy gyúródeszkán 8 felé osztjuk és zsemléket formázunk belőle.
6. A kész zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük és letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
7. Ezután a zsemléket megkenjük a felvert tojással, amibe tejet is teszünk.
8. Előmelegített sütőben először 220 C-on 5 percig, majd 180 C-on 10 percig sütjük.
Este 2 dl langyos vízben beáztatom az elő tésztát, (hiányában gyors kovászt kell készíteni) hozzá teszek 20 dkg lisztet, összekeverem és letakarva hagyom a konyhában. Reggel a meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes- A tészta könnyen formázható,rugalmas legyen - 20 perc pihentetés után kinyújtjuk - Ízlés szerinti feltéttel 20-30 percig sütjük
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyűtegyük mély tálba a száraz anyagokat, és morzsoljuk össze a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukoral és a csipet sóval. Mélyedést készítsünk, és tegyük bele a tojások sárgáját. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket kimérem, hozzáadom a sót,a burgonyapelyhet,összekeverem,majd a közepébe mélyedést készítek. Az élesztőt a cukros,lisztes langyos vízben felfuttatom,majd a liszt közepéb...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű