25 dkg liszt BL55, 25 dkg liszt BL80, 3 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 1/2 ek cukor, 1 kk só, 1 db tojás, 0,5 dl tej
kenéshez: 1 db tojás, tej
1. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk.
2. A langyos vízbe beletesszük az élesztőt és cukrot, majd a hagyjuk hogy az élesztő felfusson.
3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és a tojást is a liszthez., majd robotgép segítségével jól megdagasztjuk.
4. Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. 20 perc alatt.
5. Ha megkelt a tészta, egy gyúródeszkán 8 felé osztjuk és zsemléket formázunk belőle.
6. A kész zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük és letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
7. Ezután a zsemléket megkenjük a felvert tojással, amibe tejet is teszünk.
8. Előmelegített sütőben először 220 C-on 5 percig, majd 180 C-on 10 percig sütjük.
A leveles tésztát vékonyra kinyújtom, majd kisebb téglalapokat vágok ki belőle. Az egyik végén bevagdosom, de nem vágom át., a másik végére teszek egy tk. túrót, egymásra hajtom...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűKimérem a tészta hozzávalóit. Egy igen egyszerű kelttésztát dagasztottam. A zsiradékot szándékosan hagytam ki, a töltelékből elég kerül majd a tésztába. A bedagasztott tésztát harm...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütőgép segítségével megdagasztjuk a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Ha szép hólyagosra kelt, 12 egyforma darabra vágjuk, majd egyenként kb. 40 cm hosszú r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű