60 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 2,5 dl langyos tej, egy csipet cukor, 2 tk só, 5 dkg olvasztott vaj, 1 egész tojás
1. Az élesztőt fél dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
2. Amíg felhabosodik, a tálba tettem a lisztet, olvasztott vajat, tojást, sót, végül a felfuttatott élesztőt.
3. Elindítottam a dagasztókarokat, és folyamatosan öntöttem a langyos tejet a tálba. 5 perc dagasztás után kész a tészta.
4. Melegben hagytam kétszeresére kelni, majd átgyúrtam a tésztát.
5. Ezután 8 darabra vágtam, zsemléket formáztam belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket.
6. Hagytam újra megkelni a zsemléket, majd tejjel lekentem a tetejüket, és 180 fokos sütőben megsütöttem őket.
Először is olvasszunk meg 25 g vajat, hogy kicsit hűlni tudjon. A tojást a sóval keverjük el, majd keverjük hozzá a tejet is. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos vízzel, a cukorral összekeverem. Hozzáadom a lisztet, zsírt és jól összedolgozom, hagyom egy 15-20 percet pihenni. (Ha van kenyérsütő géped, nyugodtan dobj be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt összekeverjük kevés langyos tejjel és felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tesztát jó hólyagosra kidolgozzuk. Kelni hagyjuk. A megkelt tésztát 8 vag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes