1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj , 5-6 dl tej
1. Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük.
2. A lisztet felmelegítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat.
3. A megkelt élesztővel és a tejjel összedolgozzuk.
4. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
5. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, 50 percig kelni hagyjuk.
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
7. Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
8. Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, 25-35 percig kelni hagyjuk.
9.Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
A kovászos kenyérsütéshez szükség van egy jó érett kovászra, ami télen max. 10-12, nyáron akár 5-6 órával korábban lett megetetve. Szép buborékos és magasra emelkedett, akkor lehet...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: KözepesA szezámmagot összekeverjük a fűszerekkel. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a fűszeres szezámmaggal és a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük. Megszórjuk a póréh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a liszteket, az élesztőt (ha nem szárítottal dolgozunk, akkor a langyos vízzel keverjük el), a sót, cukrot, olajat, és az egészet alaposan kidag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű