30 dkg bab
2 szál sárgarépa
1szál fehérrépa
0.5db zeller
1 csokor petrezselyemzöld
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,őrölt bors
1csap tk ételízesítő
1mk pirospaprika
1-2 ek olaj
A babot előző nap beáztatom. Másnap folyó vízben egy szűrőkanálban átmosom, és kb. két és fél, három liter vízben fölteszem főni a fűszerekkel és a megtisztított, felaprított zöldségekkel együtt. (A sárgarépát-fehérrépát 5-6 centis darabokra vágom, utána pedig hosszában negyedelem. A zellert kisebb kockákra vágva adom a leveshez. A hagymákat megtisztítom, és félbevágva kerülnek a többi hozzávaló mellé.) Fedő alatt főzöm. Közben elkészítem a nagyon vékony rántást, az olajba egy csapott evőkanál lisztet keverek, és pár percig együtt pirítom állandóan kevergetve. Végül mikor levettem már a tűzről és kicsit hűlt, hozzáadom a pirospaprikát is, én vízzel felengedem.
Mikor minden puha a levesben, a csokorrá kötött petrezselyemzöldet és a hagymadarabokat eltávolítom. A levével engedem fel a rántást kis adagokban, és mindig elkeverve ( így is lehet) Végül a már higított rántást öntöm bele a levesbe.
A meghámozott egyenletes kockára vágott krumplit, és a karikára vágott füstölt kolbászt felteszem delikátos, sós vízbe főzni.Mikor megfőtt a tejföllel, és a liszttel habarást készí...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA felhevített zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott, sózott, borsozott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Amikor kifehéredett, megs...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűElőször a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűKeresztben félbevágjuk a fokhagymafejeket. Fölolvasztjuk a 2 dkg vajat. A vágott felületével lefelé beletesszük a fokhagymát, lassú tűzön megpirítjuk, és hozzáadunk 1 dl vizet. For...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű