1.40 kg liszt
25 dkg zsír vagy vaj
40 dkg vaj
2 dl tej
10 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
4 db tojás + 1 a kenéshez
1 nagy doboz tejföl, 4-5 púpos kávéskanál só, + sajt a tetejére
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Eközben a lisztben elmorzsoljuk a zsiradékokat.
A lisztes zsiradékhoz hozzáadjuk a tojásokat a tejfölt és a sót, majd a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk az egészet és ha szükséges még tejföl hozzáadásával könnyen gyúrható tésztát gyúrunk. Egy órát hagyjuk pihenni, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Felvert tojással bekenjük a tészta tetejét. A kés hegyével rácsot húzunk a tészta tetejére, majd kiszaggatjuk egy kb 4-5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval. tepsire rakosgatjuk és reszelt sajtot csipegetünk a tetejükre. Előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk. Megkenjük tojással, és bőségesen megszórjuk sajttal. Négyzeteket vágunk belőle, majd megfelezzük. 180 fokon készre sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz első tészta hozzávalóit összegyúrjuk,lisztezett deszkán kinyújtjuk. A második tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel,hogy rétestészta állagú legyen. Nálam 2 dl volt a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom rétestészta keménységűre. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 0,5-1 cm...
Elkészítési idő: kb 2 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne. Olyan lágynak kell lennie, mint m...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes