Tésztához:
125 g puha vaj
125 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
3 tojás
200 g liszt
2 csapott tk sütőpor
1 ek tej
Töltelékhez:
5-6 közepes alma
Mázhoz:
2 ek sárgabarack lekvár
1 ek víz
A tésztához a vajat robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrokat, a sót és a reszelt citromhéjat is. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön kikeverjük. Tálba szitáljuk a lisztet és sütőport, majd jól összekeverjük. A krémbe alacsony fokozaton, felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat és a tejet. A tésztát egy 26 cm-es, előre kivajazott kapcsos tortaformába kanalazzuk és jól elsimítjuk.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk és magházukat kiemeljük. Az almacikkekbe éles késsel nem túl mély bevágásokat ejtünk. Az almákat a gömbölyű felükkel felfelé, kör alakban a tészta tetejére helyezzük, majd a formát a sütőbe toljuk és a tésztát160 fokos sütőben (előmelegítés nélkül) kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A formát rácsra tesszük, a tésztát hűlni hagyjuk.
A mázhoz a lekvárt a vízzel együtt lábasba tesszük, (rúdmixerrel pürésítjük), majd állandó kevergetés mellett megmelegítjük. A kész mázat ecsettel az almákra kenjük. A tortát 10 percig a formában állni hagyjuk, majd eltávolítjuk róla a peremet és az alját és a sütit rácsra téve kihűtjük.
Piskóta A tojásfehérjét 2 ek. vízzel félkemény habbá verjük,hozzáadjuk a cukor felét és kemény habbá verjük.A tojássárgáját a vaniliás cukorral és a maradék cukorral kikeverjük.Kö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a porcukorral és a kakaóporral. Fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. A tojások fehérjé...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat ( a mogyoró és a csokireszelék kivételével) konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk és min. 1 percig a legmagasabb fokozaton verjük, majd hozzáadjuk az őrölt mogyorót...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, kakaóport, a csipet sót, és a sütőport összekeverjük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojással. Apránként belekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű