A húsgombóchoz:
500 g sertés darált hús (sovány)
1 kis fej hagyma - vörös
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g rizs - fehér (száraz)
só
bors - fekete (őrölt)
fűszerpaprika
A gombóc főzéshez:
víz
1 db zöldségleves kocka
A körethez:
1 kg burgonya
víz
só
A paradicsom szószhoz:
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál búzaliszt (BL55)
160 g sűrített paradicsom
kristálycukor
só
bors - fekete (őrölt)
1A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
2Bő vízbe, amibe teszünk, 1 leveskockát feltesszük főzni. 1 órát főzzük lassú tűzön. Ez alatt puhára fő.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
3Amíg a gombócok főnek a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben fél óra alatt puhára főzzük.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
4Ha a gombócok megfőttek, kivesszük őket egy tálra. A főzőlét felhasználjuk, ne öntsük ki.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
5Egy lábasba pici olajon kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk (rántást készítünk). Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és folyamatos keverés mellett belemerjük a levet, amibe a gombócok főttek. Ízlés szerint ízesítjük kicsi cukorral, sóval. Beletesszük a gombócokat is, és egyet forralunk még rajta.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
6Tálaljuk.
A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, mindenütt jól bekenegetjük vele a húst, főleg a zsebecskéket,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, dörgöljük át jó alaposan sóval, forgassuk meg lisztben, majd pirítsuk meg mindkét oldalukat hirtelen egy serpenyőben, vékony olajon. A megpi...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. 2. A bacont csíkokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 3. Cserépedénybe (áztatás után), -...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészület: hagyma kockára, paprika nagyobb kockára, magozott olajbogyó kicsit megaprítva. Serpenyőben sütöm a hússzeleteket sózás nélkül, amikor megsült kiemelem, fé...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű