A húsgombóchoz:
500 g sertés darált hús (sovány)
1 kis fej hagyma - vörös
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g rizs - fehér (száraz)
só
bors - fekete (őrölt)
fűszerpaprika
A gombóc főzéshez:
víz
1 db zöldségleves kocka
A körethez:
1 kg burgonya
víz
só
A paradicsom szószhoz:
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál búzaliszt (BL55)
160 g sűrített paradicsom
kristálycukor
só
bors - fekete (őrölt)
1A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
2Bő vízbe, amibe teszünk, 1 leveskockát feltesszük főzni. 1 órát főzzük lassú tűzön. Ez alatt puhára fő.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
3Amíg a gombócok főnek a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben fél óra alatt puhára főzzük.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
4Ha a gombócok megfőttek, kivesszük őket egy tálra. A főzőlét felhasználjuk, ne öntsük ki.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
5Egy lábasba pici olajon kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk (rántást készítünk). Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és folyamatos keverés mellett belemerjük a levet, amibe a gombócok főttek. Ízlés szerint ízesítjük kicsi cukorral, sóval. Beletesszük a gombócokat is, és egyet forralunk még rajta.
Paradicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc receptParadicsomos húsgombóc recept
6Tálaljuk.
A húsba belekavarjuk az összes hozzávalót, és alaposan összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Fasírtokat formázunk belőle, és egy félbevágott baconnel körbetekerjük. Sütő papír...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tüdőt és a szívet egészben, sós vízben felteszem főni. A főzőlébe beleteszem az egész hagymát, egy teatojásba rakom a babérlevelet és az egész borsot, a citro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát pucold meg. Az oldalast mosd meg, vágd nagyobb darabokra, sózd, borsozd ízlés szerint, de lehetőleg használj őrlőmalmot mindkét esetben, mert sokkal finomabb ízt ad a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA karajt, ha egészben van, szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, majd borsozzuk. A vajat egy széles serpenyőben felolvasztjuk, amiben a hússzeleteket pár perc alatt m...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű