Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
1 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
1-2 kanál tejföl, ha nem akar összeállni a tészta
Töltelékhez:
20 db közepes magbaváló szilva
2 evőkanál cukor
1 mokkás kanál fahéj
2-3 marék zsemlemorzsa
1 tojássárga a kenéshez
A szilvákat mosás után félbevágjuk és kimagozzuk.
Egy 30 cm-es kerek piteformát vajazzunk ki.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
Lisztezett felületen kettévesszük és a pitesütő formájára nyújtjuk. Beleigazítjuk a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és belsejükkel felfelé kirakjuk a felezett szilvákkal.
A cukor és fahéj keverékével hintsük meg a szilvákat.
A másik kinyújtott tésztából derelyeszaggatóval 1-1,5 cm-es csíkokat vágunk és feldíszítjük vele a pitét, vághatunk különböző formákat is, a fantáziánkra hagyatkozva. Befedhetjük akár teljesen, de akkor villával szurkáljuk meg. Végül tojássárgával lekenjük.
35 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük.
Porcukorral tálaljuk
1. A Mascarpone-t, a vajat és a lisztet sima tésztává gyúrjuk, majd éjszakára, vagy legalább másfél órára hűtőbe tesszük. 2. Ezután négy gombócot csinálunk a tésztából. 3. A nyúj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA joghurtos krémekhez a joghurtokban külön-külön megfőzzük a pudingokat, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük és mindkét pudingba keverünk egy keveset, hogy könnyű állagú leg...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűElmorzsoljuk a lisztet a vajjal, és összedolgozzuk a tojássárgákkal, egy kevés langyos tejben megfuttatott élesztővel, egy csipet sóval meg a maradék langyos tejjel, amelyben felo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, az olajat és a vizet is. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű