Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
1 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
1-2 kanál tejföl, ha nem akar összeállni a tészta
Töltelékhez:
20 db közepes magbaváló szilva
2 evőkanál cukor
1 mokkás kanál fahéj
2-3 marék zsemlemorzsa
1 tojássárga a kenéshez
A szilvákat mosás után félbevágjuk és kimagozzuk.
Egy 30 cm-es kerek piteformát vajazzunk ki.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
Lisztezett felületen kettévesszük és a pitesütő formájára nyújtjuk. Beleigazítjuk a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és belsejükkel felfelé kirakjuk a felezett szilvákkal.
A cukor és fahéj keverékével hintsük meg a szilvákat.
A másik kinyújtott tésztából derelyeszaggatóval 1-1,5 cm-es csíkokat vágunk és feldíszítjük vele a pitét, vághatunk különböző formákat is, a fantáziánkra hagyatkozva. Befedhetjük akár teljesen, de akkor villával szurkáljuk meg. Végül tojássárgával lekenjük.
35 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük.
Porcukorral tálaljuk
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. Elektromos habverővel a fehérjét habbá verjük, amikor már kezd szépen felverődni, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás c...
Elkészítési idő: 2 óra1. A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, sóhoz és tojáshoz. Végül az olvasztott margarint is hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. Hagyjuk megkeln...
Elkészítési idő:A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, me...
Elkészítési idő: