1,5 kg zöldbab
1 db hagyma
2 ek. ételízesítő(vegeta)
1-2 ek zsír
3 ek. liszt
5-6 dl tejföl
só
1 ek. ecet
A friss zöldbabot megtisztítjuk, két végüket lecsippentjük és az esetleges szálkákat lehúzzuk.
Megmossuk a zöldbabot, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Közben egy fazékban felteszünk forrni 2 liter vizet.
Beletesszük a kettévágott hagymát és az ételízesítőt.
Ha felforrt a víz, beletesszük a zöldbabot és kb 30 percig közepes lángon lefedve főzzük.
Ekkor picit megsózzuk, és egy kis rántással besűrítjük.
A rántáshoz a zsíron habzásig hevítjük a fele lisztet, majd kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
Kevés vízzel felöntjük és simára keverjük.
Hozzáadjuk a zöldbabhoz.
10 percig főzzük a levest, majd behabarjuk.
A tejfölt a maradék liszttel és kevés vízzel simára keverjük, majd szűrön keresztül a babra öntjük.
Elkeverjük, megvárjuk, hogy újra felforrjon és 2-3 percig csendesen főzzük még.
Megkóstoljuk, elég puha-e a bab, ha kell, kevés sót adunk hozzá és 1 ek ecettel beállítjuk az ízét.
Langyosan tálaljuk.
A húst hideg vízbe oda rakjuk főni,ha felfőtt lehabozzuk a fűszereket, megpucolt zöldségeket hozzá adjuk.Készíthetünk hozzá tölteléket amit a levessel együtt főzünk meg.A vége felé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző este beáztatjuk a megmosott babot, másnap reggel hozzáfogunk a leves elkészítéséhez. Bő hideg vízben alaposan megmossuk a füstölt húst. A babot, a füstölt húst, a babérlevele...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Közepes- Puhítsuk kb. 5 percig 1,5 ek.olajon és 1 ek. margarinon a felkockázott hagymát, majd dobjuk hozzá a zöldségeket. Kb.10 percig süssük együtt őket. Ez után jöhet az alaplé – ebben...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: NehézÍgy készült : Egy kisebb fej hagymát és egy sárgarépát felkockáztam, olajon dinszteltem.Előbb kicsit a hagymát,majd hozzá a sárgarépát és 2-3 evőkanál konzerv gombát is.Teszek rá...
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: Könnyű