Tészta:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
10 dkg darált dió
3 tojássárgája
2 dkg élesztő
tej
Vaníliasodó:
8 dkg cukor
5 dl tej
4 tojássárgája
2 dl habtejszín
1 evőkanál liszt
fél rúd vanília
Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojássárgákat és a cukrot. Dolgozd össze tejjel a tésztát.
Szórd meg némi liszttel a tetejét, és keleszd legalább egy órát. Lisztezett deszkára borítsd ki, és nyújtsd egy ujjnyi vastagra. Szaggasd ki, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakd őket szorosan egymás mellé, és egy kis olvasztott vajjal locsold meg.
Így sütés után szétválnak. A diót keverd össze cukorral, és szórd meg a tészta tetejét. Két-három tészta-dió réteget tegyél egymásra. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval tálald.
Vaniliasodó Elkészítése:
A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert, ha elzárod a gázt alatta, akkor is fog még sűrűsödni.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük fel. A tojás sárgáját robotgép segítségével kikavarjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a csipet sót, a lisztet, majd...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tojást, a cukrot és a puha vajat kikeverjük. A lisztet, a sütőport, a kakaót és a reszelt csokoládét összekeverjük egy tálban, és az előző masszához adagoljuk kanalanként, a tejj...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Nehéz1. A tojást habosra keverjük a cukorral, majd minden hozzávalót hozzáadunk, és jól eldolgozzuk. 2. Híg, folyékony tésztát kapunk, nem kell megijedni. 3. Tepsibe öntjük (kis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA réteslapokat óvatosan tekerd ki, majd fektesd egy tiszta konyharuhára. A vajat olvaszd meg, kend meg vele az első lapot, és erre fektesd a következőt. Három-négy lap kerüljön egy...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű