1 bögre (2 dl) víz,
22 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 evőkanál keserű kakaópor
, 2 bögre (kb. 25 dkg)
finomliszt, 1 bögre (kb. 20 dkg)
kristálycukor, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna,
fél bögre (1 dl) natúr joghurt
,
2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor,
jó maréknyi dió vagy mogyoró
a tetejére:
1 csomag csomag vaníliás cukor,
10 dkg porcukor
, 2 evőkanál víz, 3 evőkanál keserű kakaópor
, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
A tésztához a vizet egy kisebb lábasba öntjük, a vajat (margarint) és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.
2. Egy kb. 30 x 25 centis tepsit kivajazunk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Ha nagyobb tepsink van, akkor se kenjük el nagyobbra benne a tésztát, mert akkor túl lapos lesz a sütemény. A diót néhány vágással kisebbre aprítjuk, a tészta tetejére szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk; de az is jó megoldás, ha korábban belekeverjük a tésztába, s úgy simítjuk a tepsibe. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük.
3. A tészta tetejére valókat egy lábasban kevergetve megmelegítjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük. Csak akkor szeleteljük, amikor a bevonat megszilárdul rajta.
Kb. 30 szelet
A langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet hozzáadjuk a csipet sót, az egész tojást és az dkg olvasztott vajat. Am...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elesztot felfuttatjuk keves langyos tejben, majd ezt hozzaadjuk a liszthez, cukorhoz, sohoz es meg annyi langyos tejet adunk hozza, h jo puha tesztat kapjunk. Fakanallal jol fel...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KönnyűA margarint alaposan kikeverjük 100 g cukorral és a vaníliás cukorral elektromos keverővel, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadva jól beledolgozzuk a masszába, majd felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűjoghurtokat külön-külön a fele cukorral és a fele zselatinnal felmelegítjük (csak langyosra), majd félretesszük hűlni. Eközben felverjük a tejszínhabot a porcukorral és a vaníliás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű