A tésztához :
60 dkg liszt
8 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg élesztő
2 evőkanél olaj
3 db tojássárgája
csipet só
A töltelékhez :
25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg kakaó
A lekenéshez : 1 db felvert tojás .
A lisztet dagasztótálba tesszük . Közepébe kis fészket képezünk . Beletesszük a cukrot . Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy kevés langyos tejjel ( annyival ami az élesztőt ellepi ) . Hagyjuk hogy 15 perc alatt felfusson . Adjuk hozzá a többi anyagot és jól dagasszuk ki . Langyos helyen pihentessük 40-50 percig . Gyúrjuk át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen . Osszuk 2 részre . Nyújtsuk ki 45x36 centiméteres lapokká . Vágjunk belőlük 3-3 csíkot .
Mindegyik csík közepét kenjük meg a kakaós vajjal .
Csavarjuk fel külön külön a csíkokat rolád szerűen , majd 3-3-at fonjunk össze ( ne túl szorosra ) .
Tegyük sütőpapíros ( fontos , ha nem akarjuk a tepsi aljáról a csokit vakargatni ) tepsibe ( az sem baj ha az oldaláig felér az a papír , a tepsi pedig akkora amibe kényelmesen belefér a két kalács , de mégsem marad túl nagy szabad hely ) . Meleg helyen kelesszük újabb 30 percig . Kenjük le a felvert tojással .
180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük gyönyörű vörösbarnára . Ha minden jól ment , akkor bizony az oldalán kifolyt a töltelék egy része :))) , én ilyenkor egy kiskanállal szépen visszakanalazgatom a fonatok közötti mélyedésekbe .
Élesztőt felfuttatjuk 3 dcl langyos tejel és a cukorral , majd bedagasztjuk az egészet..... nem kelesztjük a tésztát , ugyanis a kéz között fog megkelni.... dagasztás után a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, közepére mélyedést csinálunk, beletesszük a tojássárgát, a porcukrot meg a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sót és összegyúrjuk annyi tejföl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKinyújtod és a maradék krumplit ráreszeled és egy egész hideg Ramát is ráreszelsz, picit megsózod. 3x hajtod és kinyújtod, de közte nem kell várni. A harmadiknál kiszaggatod....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű