8 dkg sütőmargarin
15 dkg bacon
2,5 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál só
2 tojás + 1 a kenéshez
A töltelékhez:
6-8 főtt tojás
2-3 evőkanál tejföl vagy majonéz
2 evőkanál liszt
só, bors, mustár ízlés szerint
A margarint serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az aprított bacont, majd hagyjuk langyosra hűlni. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni.
A sót a lisztekhez keverjük, beletesszük a bacont (a zsiradékkal együtt), majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval kikeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról indulva, és megkenjük a felvert tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben
20 percig, végül pedig 160 °C-on 15-20 percig sütjük.
A tésztához a 7 tojássárgáját 20 dkg cukorral és 12 kanál vízzel elkeverem, majd hozzáadok 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 kanál kakaóport, 1 kávéskanál szódabikarbónát. 20...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót egy tálba rakom és meg gyúrom tésztának. Eléggé lágy tésztát kapunk. Én el osztottam 4 fele, bele raktam zacskókba és kb 2-3 órára hűtőbe raktam össze érni. Ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA mintához való tésztát készítjük el elsőként. Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral. A tojásfehérjét habosítsuk fel kissé. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük. A sárgáját 2 ek. kókuszvirág cukorral ha...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Közepes