Családireceptkönyv.hu

Túrós-csokis torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (16-20 szelet)...
...a tortalaphoz: 150 g magas kakaótartalmú (60% vagy felett) étcsokoládé, 150 g vaj, 100 ml tej, 3 nagyobb házi tojás, 160 g finomliszt, 30 g Nature Cookta törökmogyoróliszt (finomlisztre vagy darált törökmogyoróra cserélhető - karakteresebb ízű étcsoki elnyomja az ízét), 30 g étkezési keményítő, 140 g porcukor, 50 g sötét nádcukor, 100 g világos nádcukor, 1/2 teáskanál sütőpor, csipet só;
...a túrókrémhez: 500 g tehéntúró, 1 nagyobb citrom héja és a fele leve, 120 g (nád)cukor (v. ízlés szerint), 2 nagy evőkanál sűrű natúr joghurt (kb. 60 g), 8-9 g zselatin, 40 ml víz, 250 ml tejszín;
...a ganache-hoz: 150 ml tejszín, 2 evőkanál (nád)cukor (vagy ízlés szerint), 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (én 81%-ost használtam, de ez opcionális).

Elkészítés:


A tortalaphoz egy 22 cm-es, kapcsos forma aljára sütőpapírt szorítottam és ezután a formát kivajaztam (a papírozott alját is). A sütőt előmelegítettem 150 °C-ra.
A csokoládét a vajjal és a tejjel, lassú tűzön, kevergetve megolvasztottam - csak olvadásig kell melegíteni, nem forralni. Közben a száraz hozzávalókat kimértem és összekevertem, a tojásokat felütöttem és villával kissé felvertem. Amikor a csoki megolvadt, a lisztbe csorgattam, hozzáadtam a tojásokat is és homogénre kevertem. A vajazott formába simítottam a lágy masszát és a sütőbe toltam. Kb. 70-75 perc alatt készre sütöttem (tűpróba). Addig hagytam a formában hűlni, míg a tortalap körben elvált a formától, ezután rácsra borítottam, a papírt lehúztam az aljáról és így hagytam teljesen kihűlni.
A krémhez a túrót villával alaposan áttörtem, belereszeltem a citrom héját, belefacsartam a citromlevet, hozzáadtam a cukrot és egy kis pihentetés után annyi natúr joghurtot, amivel masszív krém (ne legyen lágy!) állaga lett. A zselatint a vízben megduzzasztottam, ezután olvadásig melegítettem. Felét a túrókrémhez kevertem, a másik felét a tejszínhez, miközben azt habbá vertem. A tejszínhabot a túróba forgattam.
A kihűlt tortalapot két lapra vágtam, tortatányéron rétegeztem; a tortalapok közé a krémet úgy kentem, hogy körben a lap széléig bő ujjnyi távolság maradjon, ugyanis a következő réteg ráhelyezésekor a súly lenyomja a túrókrémet és az kissé terül - legalábbis, amíg meg nem dermed (állítható tortakeretet is lehet hozzá használni, ha valaki bizonytalan, vagy két részletben is lehet dermeszteni a szinteket, bár ez utóbbi macerásabb).
Dermesztés után szimpla csokikrémet (ganache - tejszín a cukorral forrásig melegít, belekever az apróra tördelt csokit, kevergetve kihűt, tortára borít) csorgattam a torta tetejére.

Túrós-csokis torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dóri
Kakaós linzer csiga
Kakaós linzer csiga

A lisztet összekeverjük a sütőporral és porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Kellemesen lágy - nem rag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar GYÖMBÉRES ZABKEKSZ
GYÖMBÉRES ZABKEKSZ

A vajat a cukorral robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a zabpelyhet, majd a fűszereket. A tésztát egyneműre keverjük és fagyikiszedővel 20 kis gömböt formázunk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Detty
Linzer Anyutól
Linzer Anyutól

A liszttel elmorzsoljuk a zsírrt, majd a többi anyaggal egyneművé gyúrjuk. Kinyújtjuk, és különböző formákra szaggatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar 	Francia mákos pirított dióval
Francia mákos pirított dióval

A piskóta hozzávalóit összedolgozzuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A tésztalapok hozzávalói kevés tejjel összegyúrjuk, majd 2 lapban kisütjük tepsi hátulján. A krémh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk