menu

Családireceptkönyv.hu

Tejfölös pogácsa


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 3 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


tésztához

50 dkg finomliszt (finom)
1 ek mangalica zsír (púpos)
1 dl tej
1 teáskanál cukor (kk)
40 g élesztő
1 db tojás
3 dl tejföl
só ízlés szerint
25 dkg margarin (lágy)

A tetejére

1 db tojás
1 ek köménymag (esetleg magok (pl. napraforgómag, tökmag, , szezámmag))

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt.
Belegyúrjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, a tojást és a tejfölt.
Alaposan megsózzuk, nyersen sósabbnak kell éreznünk a tésztát, mint amilyen megsütve lesz.
Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a margarint.
A tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, majd annyiszor hajtjuk félbe, ahányszor csak engedi), kinyújtjuk, ezt megismételjük, végül ismét összehajtjuk, s egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
Ezután elővesszük, 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű (~3 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
A pogácsákat (80 db lesz) megkenjük tojással, s tetejükre magokat tehetünk.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt tepsinként megsütjük a pogit.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Pirike féle Sajtos /ez a jó/
Pirike féle Sajtos /ez a jó/

A megadott mennyiséget összegyúrni, és egy éjszakát hűtőbe tenni. Másnap vékonyra nyújtani, tojás fehérjét - nem habnak - felverni és tésztára kenni, majd, sajtot reszelni rá. Der...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

A lisztet, elmorzsoljuk a -lehetőleg puha- margarinnal a túrót és a sót is hozzáadjuk és kézzel jól összedolgozzuk meleg helyen 15 percig pihentetjük a sütőt előmelegítjük 180 ºC-r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
SZERENCSEMALACOK
SZERENCSEMALACOK

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik). A vajat belemorzs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anya
Részeges pogácsa
Részeges pogácsa

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, kevés liszttel. A hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát, 1/2 ó-ig pihentetjük, kétszer hajtogatjuk, közben 20-20 percig pihentetjük. For...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk