2 kg disznó, vagy marha hús
1,2 kg vöröshagyma
2-3 ek. zsír
2 db paprika
2 db paradicsom
1,5-2 kg burgonya
4 nagy gerezd fokhagyma
3-4 ek. őrölt, piros fűszerpaprika
őrölt köménymag
só, ízlés szerint még Gulyáskrém és a tálaláshoz csípős zöldpaprika felkarikázva
A kockára vágott hagymát feltesszük a zsíron párolni, majd hozzátesszük a húst is. Kevergetve sütjük, amíg a húsból adódott víz elpárolog. Közben természetesen sózzuk. Ha lesült kicsit, hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és beletesszük a fűszerpaprikát, a nyers paprikát és a paradicsomot. Addig főzzük így, amíg a hús már majdnem teljesen megpuhult. Ekkor a burgonya jön bele és a végső vízmennyiség. Ha ismét felforrt, már a csipetkét is beleadhatjuk és ezután a többi fűszert – köményt és fokhagymát -, valamint a Gulyáskrémet illetve sózzuk, amennyire ízlés szerint még szükséges. Ha a Gulyáskrém használata mellett döntünk, ne sajnáljuk. A 10 adagos mennyiségbe nyugodtan nyomjunk bele egy teljes közepes méretű tubust.
Két alapvető dolog a gulyásleveshez, amit tudni kell. Magyar ételt nem készíthetünk olajjal, csak disznózsírral (esetleg kacsa- vagy libazsírral), és az eredeti magyar gulyáslevesben nincs zöldség, csak hagyma, paprika és paradicsom.
Amire még fontos odafigyelni.
A krumpli ne főjön szét a levesben! A legjobb fajta burgonyát vegyük és akkor adjuk hozzá, amikor a hús már 90%-ban megpuhult.
Ugyancsak oda kell figyelni a csipetke kifőzésére. Különösen bográcsgulyás esetén előfordulhat hogy a tészta leszáll a bogrács aljára és odaég az egész leves. Vagy hagyjuk ki a csipetkét, vagy főzzük meg külön vízben!
Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A vaj...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA jó húslevest legalább három-ötfajta húsból készítjük, melyek darabja nem kisebb, mint 60-70 dkg, de még jobb, ha egy kilós. A szegy, lábszár, borda, s a lapockának több része (pé...
Elkészítési idő: 4-5 óra Nehézség: Könnyű1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje. 2. F...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlvaszd fel a kókuszolajat és rakd rá a sűrített paradicsomot és rakd bele egészben a megtisztított vöröshagymát és a zeller gumót is (zeller zöldjét is használhatsz akár, de ezt i...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű