menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 kg disznó, vagy marha hús
1,2 kg vöröshagyma
2-3 ek. zsír
2 db paprika
2 db paradicsom
1,5-2 kg burgonya
4 nagy gerezd fokhagyma
3-4 ek. őrölt, piros fűszerpaprika
őrölt köménymag
só, ízlés szerint még Gulyáskrém és a tálaláshoz csípős zöldpaprika felkarikázva

Elkészítés:


A kockára vágott hagymát feltesszük a zsíron párolni, majd hozzátesszük a húst is. Kevergetve sütjük, amíg a húsból adódott víz elpárolog. Közben természetesen sózzuk. Ha lesült kicsit, hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és beletesszük a fűszerpaprikát, a nyers paprikát és a paradicsomot. Addig főzzük így, amíg a hús már majdnem teljesen megpuhult. Ekkor a burgonya jön bele és a végső vízmennyiség. Ha ismét felforrt, már a csipetkét is beleadhatjuk és ezután a többi fűszert – köményt és fokhagymát -, valamint a Gulyáskrémet illetve sózzuk, amennyire ízlés szerint még szükséges. Ha a Gulyáskrém használata mellett döntünk, ne sajnáljuk. A 10 adagos mennyiségbe nyugodtan nyomjunk bele egy teljes közepes méretű tubust.

Trükkök, tippek, praktikák:


Két alapvető dolog a gulyásleveshez, amit tudni kell. Magyar ételt nem készíthetünk olajjal, csak disznózsírral (esetleg kacsa- vagy libazsírral), és az eredeti magyar gulyáslevesben nincs zöldség, csak hagyma, paprika és paradicsom.
Amire még fontos odafigyelni.
A krumpli ne főjön szét a levesben! A legjobb fajta burgonyát vegyük és akkor adjuk hozzá, amikor a hús már 90%-ban megpuhult.
Ugyancsak oda kell figyelni a csipetke kifőzésére. Különösen bográcsgulyás esetén előfordulhat hogy a tészta leszáll a bogrács aljára és odaég az egész leves. Vagy hagyjuk ki a csipetkét, vagy főzzük meg külön vízben!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sárgaborsó leves
Sárgaborsó leves

A sárgaborsót jól megmossuk (valamilyen szűrőben), majd beáztatjuk. Kb. másfél liter tiszta vízben feltesszük főni, benne a vöröshagymával. Hozzátesszük a tyúkhúsleves kockákat és...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dallos
Almás sütőtökkrémleves
Almás sütőtökkrémleves

1. A megtisztított sütőtököt daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. 180 C- fokon süssük meg. 2. A megtisztított almákat vágjuk cikkekre, tegyük lábosba. Öntsü...

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csorbaleves zöldfűszeres húsgombóccal
Csorbaleves zöldfűszeres húsgombóccal

Először a húsgombócokat készítjük el. A darált húshoz adjuk a két evőkanál zabpelyhet, adunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet,lestyánt(most szárított volt),kurkumát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Imre
Frankfurti leves
Frankfurti leves

Elkészítés: A kelkáposztát (torzsája nélkül, azt én megeszem főzés közben nyersen) 4-5 cm-es kockákra vágjuk, majd 1 liter vízben feltesszük főni. Teszünk bele - ízlés szerint - e...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk