menu

Családireceptkönyv.hu

Újházy tyúkleves


Írta:

Adag: 12
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), egy far-hát és 2-3 csirkecomb
40 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg csiperkegomba
2 közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
20 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
10-15 szem egész bors
gyömbér

Elkészítés:


1. A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.

2. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát.

3. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a sáfrányt, és a fokhagymát, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.

4. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg.

5. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk.

6. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tálalás, díszítés: Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Domonkos
Borsókrémleves
Borsókrémleves

Lassú tűzön puhára főzzük a borsót. Belekeverjüo í tejszínt, majd az egészet összeturmixoljuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymaleves
Hagymaleves

Macó dolga :)

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilonka
Erdélyi tárkonyos leves
Erdélyi tárkonyos leves

1. Pirítsuk meg zsírban az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a kis kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevés csontlével felengedve főzzük. 2. Amikor a hús már félig megpuh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Legényfogó leves
Legényfogó leves

◾️A felkockázott répát és gyökeret olajon megfuttatjuk. ◾️Hozzáadjuk a felkockázott húst, az egész hagymát, fűszerezzük és felöntjük az alaplével. ◾️Ha félig megpuhult hozzáadj...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk