1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 szál szárzeller zöldjével
80 g barna sampinyon vagy erdei gomba
200 g zöldhüvelyű bab
500 g karfiol
2 ek. olaj
2 zöldségleveskocka
1/4 kk. szárított borsikafű
só, bors
1 szelet piros húsú paprika
8-10 szál snidling
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A sárgarépát, a szárzellert, a gombát és a zöldbabot megtisztítjuk, a répát és a zellert felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira bontjuk és leöblítjük.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, beleforgatjuk a sárgarépát, a szárzellert és a gombát, 2 percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockákat és a borsikafüvet, felöntjük 1,2 liter vízzel, felforraljuk. Beledobjuk a karfiolt, valamint a zöldbabot, aztán lefedjük, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (30-35 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk.
3. A paprikát apró kockákra-rombuszokra vágjuk. A snidlinget leöblítjük, ollóval (hogy össze ne törjön) felaprítjuk. A zellerzöldet finomra vágjuk, mindkettőt a kész leveshez adjuk, lazán belekeverjük a paprikakockákat, és máris tálalhatjuk
– Ha tartalmasabban szeretjük, 1 pár füstölt, felkarikázott virslit, 40 g apró levestésztát vagy hosszú szemű rizst is főzhetünk a levesbe.
– Gazdagíthatjuk-ízesíthetjük 2 dl főzőtejszínnel, 1-2 ek. tárkonyecettel is.
Olajon megpároljuk a fölkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a mosott, felkockázott cukkinit, az egészet átforgatjuk. Felöntjük annyi zöldség alaplével, amennyi épp ellepi. (Alaplé h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA darált húst összegyúrjuk a lereszelt zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával és a borssal és félretesszük. Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd egy villával alaposan összedolgozzuk. A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojással és a sóval. Liszt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi 10 percig főzzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paprikát...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű