Családireceptkönyv.hu

Narancsos csokoládékenyér karácsonyi köntösben


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 x 12 cm-es dobozformához
2 tojás
10 dkg cukor
1 kezeletlen narancs héja reszelve
2 dl tejföl
13 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
8 dkg cukrozott narancshéj kocka
5 dkg étcsokoládé aprítva

a bevonathoz:

40 dkg fehér marcipán
kevés baracklekvár
piros és zöld mézeskalács íróka

íróka:
1 tojásfehérje
kb. 20 dkg átszitált porcukor
2 teáskanál étkezési keményítő
1/2 kávéskanál ecet
piros és zöld ételfesték por vagy gél

Elkészítés:


Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk és lisztezzük a dobozformát.
Összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Ezután kézi habverővel beleforgatjuk a lisztes keveréket. A cukrozott narancshéjat és a csokoládét lisztbe forgatjuk és így adjuk a masszához.
A dobozformába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 30 perc után.

A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszedjük belőle, a tetejét egyenesre levágjuk és vékonyan lekenjük baracklekvárral a külső felületét.
A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk nagyjából fél cm vékonyra és beburkoljuk vele a süteményt. Óvatosan lesimítjuk a sarkoknál is, majd alul körbevágjuk a bevonatot. A tálalótálra tesszük a süteményt.

Az írókához habverővel elkezdjük verni a fehérjét és közben fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot, beleöntjük az ecetet is. A massza kifehéredik, megnő a térfogata, annyi cukor kell bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemeljük belőle, csúcsot húzzon.
A massza egy-egy kis részét megszínezzük zöldre és pirosra. Nejlontasakba töltjük, ha van, akkor a zöldhöz használhatunk levél díszítőcsövet. A zacskókat felül elgumizzuk, alul pedig 2 mm-es lyukat vágunk rájuk.
A sütemény tetejére fektetjük a sablont, a mintát kitöltjük a piros írókával jó bőven. Ezután egy sima késsel lehúzzuk a felesleget, és leemeljük a sablont.
A minta két szélét díszítjük levelekkel. A süteményt hűvös helyen, kamrában tároljuk.

Narancsos csokoládékenyér karácsonyi köntösben

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Ropogós-olvadós csokis keksz
Ropogós-olvadós csokis keksz

A csokit megolvasztjuk a vajjal. Ezt lehet vízgőz felett, én mostanában mikróban szoktam, kb 20 másodpercenként kiveszem és megkeverem, vigyázni kell vele, mert megéghet, ha nem fi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almás kevert sütemény
Almás kevert sütemény

Egy nagyobb lábosban felolvasztottam a zsírt, hozzáadtam a cukrot, a reszelt almát a levével együtt. A tojások sárgáit is belekevertem, fahéjjal ízesítettem. Hozzáadtam a sütőporr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Johannisbeer-Mandel-Baiser
Johannisbeer-Mandel-Baiser

Ofen auf 180 Grad (Umluft 160 Grad) vorheizen. Johannisbeeren von den Rispen streifen. Mehl, Mandeln und Backpulver mischen. Butter, 180 g Zucker, Vanillezucker und 1 Prise Salz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Almás sütemény vaníliás pudinggal
Almás sütemény vaníliás pudinggal

(A sütőt előmelegítjük 180-190 °C-ra, és egy tepsit kikenünk kevés vajjal.) 1. Ezután a vajat a vaníliás cukorral, cukorral és kevés sóval habosra keverjük. Ezután fokozatosan h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk