20 dkg fehér liszt BL 55
15 dkg szénhidrát csökkentő
1 kiskanál só
0,5 dl langyos víz
20 g élesztő , 1 pohárba tesszük és kb. 10 percet állni hagyjuk
1 csipet Primesweet
1,9 dl langyos víz
kb. 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
A lisztben a sót kézzel elkeverjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és a langyos víz egy részét. Az ujjaink hegyével elkezdjük összedolgozni, ha szükséges a maradék vizet is hozzáadjuk. FONTOS, HOGY LÁGY LEGYEN A TÉSZTA! Bedagasztjuk, 45 percig lefedve kelesztjük, vagy ameddig a duplájára nem nő.
Ha megkelt, sütőpapírra tesszük, kézzel kilapogatjuk és még 1 x hagyjuk kelni 10 percet. A tetejét meglocsoljuk olajjal, sóval, az ujjainkkal kis lyukakat ejtünk benne és előmelegített 220 C -os sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. Sima sütésen, nem légkeverésesen.
Ezt a tésztát este is be lehet keverni, betenni a hűtőbe és reggelre megkel magától. Így megspóroljuk a kelesztés idejét. Reggel kivesszük a hűtőből szétlapogatjuk, hagyjuk kelni 10 percet, majd meglocsoljuk az olívaolajjal megsózzuk és betesszük sülni 220 C-on 18 percre. Mire elkészülünk reggel, már kész is a friss, meleg, egészséges kenyerünk. Rendkívül laktató, házi vajjal megkenem és már eszem is. :)
A focaccia-nak ez az alap tésztája és ezt lehet ízesíteni bármivel, amit szeretünk...szárított paradicsom, friss bazsalikom, fekete magozott olajbogyó, apróra vágott fokhagyma, kakukkfű, felkockázott gorgonzola...bármi.
Először is főzd meg a tojásokat. Ehhez forrástól számítva takaréklángon, fedő alatt 8 percig főzd őket. Közben vágd apróra (vagy reszeld le) a vöröshagymát, szintén apróra a petre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt megmossuk, nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A töltelékhez az apróra szeletelt hagymát kevés olajon megdinszteljük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szósz hozzávalóit jól összekeverjük és belerakjuk a húst ( tarját , csirkemell szeleteket , csirkeszárnyat , csirkecombot ) ez a mennyiség kb. 1 kg. hús pácolására elegendő . Pár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. változat elkészítése: A száraz csicseriborsót már két nappal az elkészítés előtt áztassuk be friss, hideg vízben. Főzés előtt öntsük le róla az áztatóvizet és újra friss vizet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű