: (24 cm-es formához)
kekszalap:
10 dkg zabkeksz (Győri Édes)
10 dkg mogyoró
2 ek. porcukor
3 ek. kakaó
6 dkg olvasztott vaj
csokikrém:
25 dkg étcsoki
3 dl tejszín
2 egész tojás
1kk. vaníliakivonat
csipet só
máz:
5 dkg étcsoki
2 ek. tejszín
1 ek méz
1 ek. víz
A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A kekszalaphoz mindent betettem egy aprítóba, és addig daráltam, amíg a mogyoró is egészen apró szemű lett a keverékben; hozzáöntöttem az olvasztott vajat, elkevertem és a kapcsos tortaformába egyengettem úgy, hogy 3 centis pereme is legyen. 10 percig sütöttem az alapot 175 fokon, rácsra téve kihűtöttem.
A krémhez a tejszínt felforraltam, a felaprított csokira öntöttem és pár perc állás után egy kanállal simára kevertem. Beleütöttem a két tojást, hozzáadtam a vanília kivonatot, sót, összekevertem, igyekezve, hogy ne verjek bele sok levegőt, mert akkor ronda buborékos lesz majd a süti teteje. (A kekszalapra öntöttem a krémet és 175 fokon 20 percet sütöttem. (Ha sok a buborék, egyszerűen óvatosan az asztallaphoz kell csapkodni a formánkat párszor mielőtt a sütőbe tennénk.) A sütés végére kicsit megemelkedik a krém, de a hűlés során szépen visszalapul.
A mázhoz a tejszínt a vízzel és a mézzel felforrósítottam, az aprított csokira öntöttem, simára kevertem. A kihűlt torta közepére öntöttem, körbeforgattam a formát - ha ez jól sikerül, nem is kell semmivel hozzányúlni, szépen, fényesen, egyenletesen és hajszálvékonyan terül el a torta tetején.
Cukor összesen csak 4 dkg van az egész tortában, abszolút diétás, főleg, hogy egy vékony szelet után 3 napig nem kíván az ember lánya csokoládét egyáltalán. Esetleg... még egy kicsi szeletet ebből a sütiből.
Hűtőbe ne tegyük, a ganache krém kemény lesz; tökéletes úgy kb. 2 órai pihentetés után, akkor még szebben vágható.
◾️A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük. ◾️Az összekevert masszához adjuk az olajat. ◾️Forró palacsintasütőben kisütjük.
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a kakaóporral. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a kefirt, majd hozzákeverjük a liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásokat kikeverjük a vajjal és a cukorral. 2. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet. 3. A banánt villával összetörjük, és a citrom levét belefacsarjuk. 4. Az egészet ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítés: Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jó...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz