menu

Családireceptkönyv.hu

Sajt készítése házilag


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Friss házi, vagy bio tej: nem hőkezelt, nem tartósított,
5-10%-os biológiai erjesztésű ecet,
fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)

Elkészítés:


Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. kömény).
Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni az író (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
Ezután egy függöny-, tüll-, vagy gézdarab segítségével öntsük le az írót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék iró is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
Az állaga kb. mozzarella - feta sajt között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is megfelelő, én is gyakran készítem abból.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ja, még valami: sózni csak utólag, készen érdemes, mert hiába tesszük bele főzés közben, az íze nem marad meg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kenyér lángos
Kenyér lángos

A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztőt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letak...

Elkészítési idő: 1.óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pizzatölcsér
Pizzatölcsér

A tölcséreket keménypapírból tekerjük és ragasszuk össze, én ezt celluxszal ragasztottam össze. Majd alufóliába betekertem őket. Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, és 1 ek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tortillába csavart tojásrántotta
Tortillába csavart tojásrántotta

A tojásokat feltörjük egy tálba.Hozzáadjuk a sót, a petrezselyemzöldet és kikeverjük egy villával.Öntsük a keveréket a forró serpenyőbe.Pár perc múlva, mikor átsült, a széleinél el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gombás-tojásos rizs
Gombás-tojásos rizs

A rizst bő vízben megfőzzük, átöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A gombát negyed cikkekre vág-juk, kevés felforrósított olajon megpirítjuk, félretesszük. A tojást megsütjük, b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk