25 dkg öregtésztához/kovász/: 3dl víz, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő
Kenyér: - 1/3 rész kovász
-3dl víz
- 0,5 dl olaj
- 70-80 dkg liszt (sima, graham vagy tönköly)
- 2,2 dkg só
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (de nélküle is jó)
Öregtészta:
Összedagasztjuk úgy, hogy gombóccá váljon. Kelesztő tálba tesszük, akár 24 órára is.
A tészta jól megnő, majd visszaesik, finom savanykás illatú lesz.
Ez a mennyiség 3 adag kenyér sütéséhez elegendő.
Kenyér:
Víz, olaj, majd a sóval elkevert liszt. Rá a kovászt, mellé a 2dkg elmorzsolt élesztő. Gombóccá dagasztjuk, míg el nem válik a tál szélétől.
Kenyérsütőben a dagasztás 20 perc, kelesztő tálban 30 perc. Újra gyúrjuk az eredeti méretre, és újból 20-30 percig kelesztjük.
Sütőedényt sütőpapírra bélelünk.
Az utolsó kelesztés után, újragyúrjuk az eredeti méretre /5-6 mozdulat/. Egy éles pengével jó fél centi mélyen a tészta aljától számítva kb. 2 cm-re körbe bemetsszük, a tészta tetejét finoman bekarcoljuk. Az edénybe tesszük, rá a tetejét és kb 40 percig pihentetjük. 250 fokra melegítjük a sütőt 20 percig/ de nem muszáj, e nélkül is szépen megsül/.
180fokon 35 percig (pirulásig) sütjük.
A tésztát félig megfőzzük, majd leszűrjük, és bögrényi sajtban megforgatjuk. (A legjobb a parmezán, de ízlésünk szerint lehet más, karakteres ízű sajt is.) Az így „bundázott” té...
Elkészítési idő:Elkészítése: 1. A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. 2. Ezután jöhet az összes többi hozzávaló, annyi hogy csak két bögre l...
Elkészítési idő: 1 óraA paszternakat a fott tojasokkal es az egesz tojassal gepi habverovel simara keverem,30 percre felre teszem,majd ket sutopapir kozott ovatosan kinyujtom,megkenem a kremmel es rahaj...
Elkészítési idő: