Sima piskótához:
4 tojás
80 g cukor
80 g liszt
fél narancs reszelt héja
csipet só
Diós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
60 g darált dió
csipet só
Kakaós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
50 g cukrozatlan kakaópor
csipet só
Sziruphoz:
2 narancs reszelt héja
150 ml narancslé vagy víz
85 g cukor
0,5 dl rum
Krémhez:
5 dl zsíros tej
5 tojássárgája
3 ek étkezési keményítő vagy liszt
4 ek cukor
1 vanília rúd kikapart magja
Szóráshoz:
100 g mazsola
200 g darált dió
kakaópor
A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg porcukor
2 dl víz
0,5 dl rum
Tálaláshoz:
3 dl 30%-os tejszín
durvára vágott dió
A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
Piskóták:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.
A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)
Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.
Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!
A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.
Szirup:
A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.
Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.
Krém:
A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.
Rétegezés:
Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.
Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csokoládéöntet:
Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.
Összeállítás:
Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.
A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.
tészta az anyagokat összegyúrjuk,szaggatjuk majd 160 fokon 35 perc alatt megsütjük cukor mázzal díszítjük cukormáz atojásfehérjét felverjük majd a cukorral nagyon kemény habót...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 tk. cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójával együtt egy tálba teszük, összegyúrjuk, kidagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Lisztezet...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1.) A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a barna cukorral. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a felvert tojást. Megszórjuk a sütőporral, a sóval és a gyömbérrel, majd alaposan öss...
Elkészítési idő: Több mint 60 pe Nehézség: Nehéz12,5 dkg margarint habosra keverünk 15 dkg cukorral, majd 2 tojással. Hozzáadjuk a sütőporral elvegyített 15 dkg lisztet, összekeverjük, végül a sűrű masszát felhígítjuk 1 dl tejje...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű