Sima piskótához:
4 tojás
80 g cukor
80 g liszt
fél narancs reszelt héja
csipet só
Diós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
60 g darált dió
csipet só
Kakaós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
50 g cukrozatlan kakaópor
csipet só
Sziruphoz:
2 narancs reszelt héja
150 ml narancslé vagy víz
85 g cukor
0,5 dl rum
Krémhez:
5 dl zsíros tej
5 tojássárgája
3 ek étkezési keményítő vagy liszt
4 ek cukor
1 vanília rúd kikapart magja
Szóráshoz:
100 g mazsola
200 g darált dió
kakaópor
A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg porcukor
2 dl víz
0,5 dl rum
Tálaláshoz:
3 dl 30%-os tejszín
durvára vágott dió
A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
Piskóták:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.
A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)
Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.
Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!
A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.
Szirup:
A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.
Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.
Krém:
A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.
Rétegezés:
Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.
Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csokoládéöntet:
Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.
Összeállítás:
Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.
A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.
A gyúrt tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy ne legyen kemény. Hat egyenlő részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk vékony, 27 cm hosszú lapokra (mint a tepsi rövideb...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük. A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük, majd kihűtjük. A margarint/vajat a cukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Majd jöhet bele a tojás, és fokozatosan a tej, hogy simára tudjuk keverni a tésztát. Végül...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KözepesReszeld le az almát! A levére is szükséged lesz, ki ne nyomkodd! Keverd bele az összes hozzávalót a reszelt almába! A tetejét is szórd meg dióval! Én őzgerincformában sütöttem,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű