menu

Családireceptkönyv.hu

Lekváros bukta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
1 ek rum
Tölteléknek:
sütőlekvár

Elkészítés:


A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és lefedve langyos helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ez nagyjából 15 perc. Közben megolvaszthatjuk a vajat, hogy ne unatkozzunk.

Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük a tálba, kivéve a tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, és szépen lassan adagoljuk hozzá a még mindig langyos tejet. Fontos, hogy apránként, mert így tudjuk, hogy pontosan mennyire van szüksége a tésztának.

Nem szeretnénk, hogy egy nokedli állagú ragacsos valamit kapjunk, ugye? Bár ez esetben jöhet a liszt segítségül, de jobb elkerülni ezt az eshetőséget. Alaposan gyúrjuk/dagasszuk a tésztát. Ha kész vagyunk, nagyjából így fog kinézni a tésztánk:
Tegyük félre langyos helyre, lefedve, és hagyjuk pihenni legalább 30-45 percet. Ez idő alatt szépen meg fog nőni. Ha kész, lisztezett munkafelületre borítjuk, ha szükséges, enyhén lisztezzük, és nyújtsuk ki. Vágjuk nekünk tetsző méretű négyzeteket a leendő bukták számára.

A négyzetek közepébe tegyük a felszeletelt lekvárt. Hajtsuk be először a két végét, majd az oldalsó részeket is hajtsuk fel, hogy fedjék egymást.
A buktákat sütőpapírral bélelt, magas falú edénybe/tepsibe (én jénait használtam) sorakoztatjuk szépen egymás mellé, nem kell szünetet hagyni. (Ha nincs sütőpapír, akkor az tepsit alaposan olajozzuk ki, még az oldalát is. Ha felsorakoztak a bukták, kenjük meg őket olajjal úgy, hogy az illesztéseknél is jó munkát végezzünk.
Újabb pihi jön, nagyjából 20 perc elegendő. Én ilyenkor 50 fokra állítom a villanysütőt, és betolom oda őket melegedni. A 20 perc letelte után 200 fokra állítottam a sütőt, és 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem őket.

Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és egy bögre tej kíséretében elfogyasztjuk. És közben élvezzük a végig tartó lekvárt! Jó étvágyat hozzá!

Lekváros bukta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Omlós almás pite
Avatar Slavitsek Alexa Kedvelnék Avatar Endrődy Hanna Kedvelnék Avatar Fülöp Zoltnné Kedvelnék Avatar Zólyominé Varga Mariann Kedvelnék
Omlós almás pite

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a cukorral és félretesszük. A tésztához összeforgatjuk a lisztet a sütőporral, a sóval és a cukorral, majd belemorzsoljuk a v...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Gesztenyés - Gesztenyés babapiskóta
Gesztenyés - Gesztenyés babapiskóta

1. A kakaós kekszet morzsásra daráljuk. 2. Összekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszával és a felkockázott hideg vajjal. 3. Belesimítjuk egy 22-23 cm-es tortaforma aljába...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Prézlis tészta recept
Prézlis tészta recept

elkészítés A lisztből, tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd kb fél cm-es csíkokra vágjuk. (Használhatunk száraz tésztát is, pl. széles metéltet). Sós vízben kifőzzük és l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis szelet
Csokis szelet

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk