15 dkg lencse
30 dkg pulykacomb
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 szelet zeller
1 szelet karalábé
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 db paprika
1 db Tesco Finest San Marzano paradicsom
1 ek pirospaprika
1 kávéskanál Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
1 kávéskanál őrölt kömény
1.5 l alaplé
1 ízlés szerint ételízesítő
A lencsét nem árt egy-két órával hamarabb beáztatni. Ha már megszívta magát, akkor ételízesítős vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne essen szét, mert azért egy pár percet még, a levesben is rotyogni fog.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, karikázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd olajon megpirítjuk.
Rátesszük a kockázott húst, és fehéredésig kavargatjuk. Rádobjuk a zöldségeket, azzal is pirítjuk pár percig.
Ekkor megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Aki nem biztos magában, az inkább húzza félre a tűzön a lábost, míg elvégzi a műveletet.
Megszórjuk ételízesítővel, köménnyel, őrölt borssal, hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt, hagyjuk szépen megpárolódni.
Télen, nyugodtan használhatunk egy jó kanálnyi lecsót is hozzá.
Amikor már a zöldségek és a hús is megpuhultak, hozzáöntjük a megfőtt lencsét, felengedjük annyi alaplével, hogy egy jó sűrű gulyást kapjunk, majd utána ízesítjük, és hagyjuk közepes lángon összeforrni.
Aki szereti vagy igényli, az nyugodtan szaggathat nokedlit, vagy csipetkét bele.
1A babot előző este beáztatjuk jó sok vízbe. Másnap a répákat felkarikázzuk, a paradicsomot, és a húst is felaprítjuk. Babgulyás receptBabgulyás receptBabgulyás recept 2A babot e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA brokkolit és a burgonyát forrásban lévő vízbe tesszük, sózzuk, borsozzuk és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Közben a hagymát és a fokhagymát összevágjuk, és kevés olajon hirtelen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát beáztatjuk egy kevés rumba. A pudingporból és a tejből híg pudingot főzünk a cukorral együtt. A gesztenyepürét villával összetörjük, és ha a puding elkészült hozzákeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst (egy darabban) a hagymával (nem kell meghámozni) és a fűszerekkel 5 liter vízzel egy nagy lábasban feltesszük főni. Először felforraljuk, utána visszavesszük a hőfokot, hogy...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű