60 dkg marhahús vagy sertéshús
1,5 kg burgonya
vegyes leveszöldség
1 nagy vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
zsír vagy olaj
só
bors
1 db paprika
1 db paradicsom
pirospaprika
babérlevél
1 mokkáskanál őrölt kömény
2-3 leveskocka
A galuskához:
1 db tojás
4 evőkanál liszt (vagyis annyi liszt, amennyit a tojás felvesz)
Olajon (vagy zsíron) a felaprított vöröshagymát üvegesre párolom, majd megszórom pirospaprikával, 2 dl vízzel felöntöm, a kockákra vágott húst beleteszem, majd a többi hozzávalót is (a burgonya kivételével). Fedő alatt puhára főzöm, mint a pörköltet.
Felöntöm kellő mennyiségű vízzel, amikor forr, beleteszem a felkockázott burgonyát. Amikor megpuhult, a forró levesbe galuskát szaggatok.
Külön tehetünk bele csípős paprikát tálaláskor.
Tetszés szerint feldaraboljuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, majd olajon addig dínszteljük, amíg az olaj át nem veszi a sárgarépa színét. Ekkor felölntjük másfél liter forr...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűA szilvát kimagozzuk, negyedeljük. A vízben a szegfűszegel és cukorral együtt forrástól számított 5 percig főzzük. Beleöntjük a tejszínből és lisztből készült habarást, besűrít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát felteszem főni mikor megfőtt kiveszem a levéből és kisebb darabokra vágom . A hagymát apróra vágom,a répát petrezselymet,karalábét megreszelem (lehet karikákra is...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A gombóchoz a darált csirkehúst összedolgozzuk a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlével, a tojással és a fűszerekkel. 2. Egy 3 literes lábasban a vaj felét felhevítjük, me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű