1/2 kg liszt
25 dkg (1 csg) margarin
2 tojás
2 evőkanál ecet
2-3 kávéskanál só (ízlés szerint - én speciel 4-et tettem bele)
1 kis pohár tejföl
szezámmag vagy reszelt sajt (megint csak ízlés szerint)
A margarint a liszttel és a sóval elmorzsolom.
Az egyik tojást szétválasztom, a fehérjét elteszem, a többi tojást a tejföllel és az ecettel elkeverem, majd hozzáadom a margarinos liszthez és tésztává gyúrom. Kb 1/2 cm vastagra kinyújtom (az eredeti recept 1 cm vastagot ír) - lehetőleg minél szögletesebbre. Az eltett tojásfehérjét kicsit felverem, bekenem vele a kinyújtott tésztát, rászórom a szezámmagot vagy a reszelt sajtot, majd csíkokra vágom (ki milyenre szereti, én kb. 8-10 cm hosszú, 1 cm szélesekre igyexem elvágni) és olajjal kikent tepsibe rakosgatom, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm. (Én konkrétan tovább, mert imádom, ha nagyon megsül.) A recept szerinti mennyiség kb. 2 tepsiben fér el. Az eredmény ropogós-omlós, nagyon finom.
Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 2,5 dl tejet és a 2,5 evőkanál lisztet egy kisebb lábosban habverővel csomómentesre dolgozom, majd kis lángon felteszem főni. Gyakran kevergessünk, mert a liszt nagyon lehúzza, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajat, a paradicsomot, a parmezánt, a rozmaringot, a citromhéjat, a csilit és a kisebb darabokra vágott sonkát botmixerrel vagy késes aprítóval pürésítjük. Dagasztógépbe mérjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyákat főzzük meg és törjük össze. A kolbászt kisebb darabokra szeljük fel. A fél dl tejben az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral. Ezután a tészta hozzávalóit gyúrju...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes