Családireceptkönyv.hu

fánk szalagos


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt 5 dkg vaj
3 evőkanál porcukor 3 db tojássárga
1 db tojás 2.5 dl te
j2.5 dkg élesztő 1 db citrom
1 csomag vaníliás cukor 1 evőkanál rum
1 csipet sóolaj a sütéshez

Elkészítés:


A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál porcukrot, morzsold bele az élesztőt. Várd meg, hogy szépen megemelkedjen, és habos legyen.
Az átszitáld lisztbe tedd a tojást, a tojássárgát, a maradék két evőkanál porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Jól dolgozd össze, és a végén add hozzá a felolvasztott vajat, majd dagaszd szép fényesre. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. Ha van a robotgéphez dagasztópálca, azzal sokkal könnyebb és gyorsabb. Meleg helyen keleszd a tésztát legalább a másfélszeresére.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és kézzel nyújtsd ujjnyi vastagra. Nagy pogácsaszaggatóval vagy egy hét-nyolc centi átmérőjű pohárral szúrd ki. A nyújtódeszkán letakarva pihentesd még legalább fél óráig.
Egy lábosban forrósíts egy liter olajat, és hevítsd fel. A fánkok felső részét alulra fordítva rakd az olajba. Csak annyit tegyél bele, hogy kényelmesen elférjenek a fánkok egymás mellett, mert sütés közben kicsit még nőnek. Fedd le, és közepes lángon 35-40 másodpercig süsd, majd fordítsd meg. Ekkor már nem kell rá fedő. Amikor szép aranybarna, szűrőlapáttal szedd papírtörlőre. Lekvárral és porcukorral kínáld.

fánk szalagos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kelesztés nélküli lekváros kifli
Kelesztés nélküli lekváros kifli

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sütőport, a sót, a tojások sárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Petra
Pizza
Avatar Petra Kedvelnék
Pizza

Hólyagos kelt tésztát dagasztunk. Kb. 30 percig pihentetjük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tepsibe fektetjük. Pizza krémet rákenjük, és ízlés szerint megrakjuk, díszítjük. Tetej...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Katalin
A tészta ami nem öregszik
A tészta ami nem öregszik

A friss élesztőt futtassuk fel kevés langyos tejben, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. Ha porélesztőt használunk, rögtön össze is gyúrhatjuk a tésztát. A tésztát gyúrjuk össze, ha n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Dóra Nagy
Karácsonyi illatos kalács
Karácsonyi illatos kalács

A lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos he...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk