menu

Családireceptkönyv.hu

fánk szalagos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 evőkanál porcukor
3 db tojássárga
1 db tojás
2.5 dl te
j2.5 dkg élesztő
1 db citrom
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
1 csipet sóolaj a sütéshez

Elkészítés:


A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál porcukrot, morzsold bele az élesztőt. Várd meg, hogy szépen megemelkedjen, és habos legyen.

Az átszitáld lisztbe tedd a tojást, a tojássárgát, a maradék két evőkanál porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Jól dolgozd össze, és a végén add hozzá a felolvasztott vajat, majd dagaszd szép fényesre. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. Ha van a robotgéphez dagasztópálca, azzal sokkal könnyebb és gyorsabb. Meleg helyen keleszd a tésztát legalább a másfélszeresére.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és kézzel nyújtsd ujjnyi vastagra. Nagy pogácsaszaggatóval vagy egy hét-nyolc centi átmérőjű pohárral szúrd ki. A nyújtódeszkán letakarva pihentesd még legalább fél óráig.


Egy lábosban forrósíts egy liter olajat, és hevítsd fel. A fánkok felső részét alulra fordítva rakd az olajba. Csak annyit tegyél bele, hogy kényelmesen elférjenek a fánkok egymás mellett, mert sütés közben kicsit még nőnek. Fedd le, és közepes lángon 35-40 másodpercig süsd, majd fordítsd meg. Ekkor már nem kell rá fedő. Amikor szép aranybarna, szűrőlapáttal szedd papírtörlőre. Lekvárral és porcukorral kínáld.

fánk szalagos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kifli Borbás Marcsi
Kifli Borbás Marcsi

Jól ki dagasztom a végén adom az olajat és újra simára dolgozzuk (5 perc). majd 30 percig kelesztem 3 gombócra osztom picit 10 perc pihentetem Lisztezett deszkán minnél vékonyab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Márti
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan

Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csöröge fánk - sima fánk
Csöröge fánk - sima fánk

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gonda
Szabi Pék - Univerzális tészta
Szabi Pék - Univerzális tészta

Elkészítettük ezt az áltam csak univerzális tésztának hívott receptet. A következőket csináltuk: Tegnap reggel egy kemény kovászt készítettünk amit 24 órán keresztül, hűtőben pihe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk