Hozzávaló
A tésztához
1/2 dl tej
pici cukor az élesztő felfuttatásához
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db egész tojás
1 tasak vaníliás cukor
csipet só
1 dl tejföl
A töltelékhez
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
30 dkg házi sárgabarack lekvár
A mázhoz
20 dkg tortabevonó étcsokoládé
1 - 2 ek étolaj
Elkészítés
A cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a porcukrot a sót az élesztős tejet a felvert tojást a vaníliás cukrot a tejfölt és cipót formálok belőle. Nagyon szép tésztája lesz. A töltelékhez a diót ledarálom belekeverem a porcukrot és a citrom reszelt héját, és három egyenlő részre osztom. Kibélelek sütőpapírral egy 30x40 es tepsit. A cipót 4 egyenlő részre vágom, és gömbölyítem őket. Lisztezett deszkán kinyújtom az első tésztát tepsi nagyságúra majd beleterítem a tepsibe megkenem a baracklekvár 1/3 részével megszórom a diós röltelék 1/3 részével. Kinyújtom a második gombócot beleterítem a tepsiben lévőre és lekenem a megmaradt lekvár felével majd a diós töltelék felével megszórom. A harmadik tésztával is így teszek, rákenem a lekvárt és rászórom a diós tölteléket. Kinyújtom a 4. tésztát és a tepsiben lévők tetejére teszem, a szélét egy kicsikét lenyomkodom villával megszúrkálom és 1 órát langyos helyen letakarva kelesztem. 180 C° -ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni. A csokoládét apró darabokra töröm és vizgőz felett felolvasztom belekeverem az 1 - 2 ek olajat majd a tészta tetejére simítom. Hagyom megdermedni hűvös helyen de nem a hűtőben. Meleg késsel óvatosan szeletelem.
A tejet kimérem, és felteszem főni. Közben belekanalazom a cukrot és a grízt is (ennyi gríztől közepesen kemény lesz a végeredmény, aki lágyabban, folyósabban szereti, kevesebb grí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűReszeljük le az almát, adjunk hozzá egy 1 evőkanál fahéjat. A 6 tojást 30 dkg cukorral, 3 vaníliás cukorral robotgéppel keverjük krémes állagúra. A fahéjas almát csavarjuk ki és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat összekeverjük. A vizet, a citromlével, a citromhéjjal, a kókuszolajjal és a tojásokkal összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a száraz anyagokat. Összepörgetjük a géppe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt keverjük ki a kétféle cukorral, és keverjük bele a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jén...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű