Hozzávalók egy nagy gáztepsihez (10-12 főre):
- 2 csomag 8 db-os réteslap (10-es még jobb)
- 1 nagy pohár tejföl, étolaj + kevés vaníliás cukor
- búzadara (esetleg édes keksz vagy piskótamorzsa) a gyümölcstöltelék alá mandulaforgács (opcionális)
- töltelékek
Először elkészítem a töltelékeket:
Alma töltelék:
1 kg almát megtisztítok, lereszelek. Levét kinyomkodom, ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal ízesítem, összekeverem pár kanál búzadarával (ez felszívja a fölösleges levet)
Mák töltelék:
2 dl tejet felforralok. Feloldok benne 25 dkg porcukrot és hozzákeverek fél kg darál mákot.
Fél citrom reszelt héjával és egy marék megmosott mazsolával összekeverem.
Túró töltelék:
1/2 - 3/4 kg túrót áttörök egy pici sóval, negyed kg porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és összekeverem 1 felvert tojással, pár evőkanál tejföllel, fél csomag vaníliás pudingporral, kevés reszelt citromhéjjal és egy maréknyi megmosott mazsolával.
Möggy töltelék:
Kilónyi magozott möggyet (télen fagyasztottat vagy két befőttes üvegnyit) levétől jól kinyomkodok. Összekeverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral, egy csomag vaníliás vagy puncs ízű pudingporral és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal - ettől különösen finom íze lesz !
A tepsit vékonyan kikenem olajjal.
Lerakok bele 4 réteslapot, amiket egyenként nagyon vékonyan megkenek étolajjal elkevert tejföllel.
A réteslapok tetejére rákenem az alma tölteléket (alá szórok egy kevés búzadarát, hogy ne ázzanak el a réteslapok).
Erre jön 3 réteslap (egyenként, vékonyan olajos tejföllel megkenve), amire a mák tölteléket kenem. Ismét 3 megkent réteslap következik, majd erre jön a túró töltelék.
Ezután újabb 3 megkent réteslap és a möggytöltelék (ez alá is szórok kevés búzadarát, hogy ne ázzon majd át a réteslap).
Legfölülre 3 réteslapot teszek, egyenként vékonyan lekenve az olajos tejföllel, amibe egy kevés vaníliás cukrot is keverek.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt megsütöm.
Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog ??
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.
Tipp: ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk.
A rakott rétes/ezerjó rétes többfelé ismert, de ezzel a négyféle töltelékkel (egyszerre) készítve még nem találkoztam sehol, így adtam a rétesemnek a "Kőrösi ezerjó rétes" / "Kőrösi rakott rétes" nevet - levédve
(2012. júniusa - egy "pampás" ? rokoni összejövetelre ? készítettem ezt a finomságot )
(2017.06.09. - Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére)
(2017. június 20. - Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije" kitüntető címet nyerte a "Körösi ezerjó rétes"-em)
https://cegledipanorama.hu/2017-06-20/dijaztak-a-moggyes-sutiket/
Ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk.
Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog ??
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.
A cukkinit lereszeljük és semmi egyéb nagyobb dolgunk nincs, mint hogy az összes hozzávalót csomómentesre keverjük és szilikon formába kanalazzuk és kb 20 percig süssük előmeleg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat robotgéppel addig verjük, amíg halvány sárga színű lesz és besűrűsödik. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd alacsony fokozaton a vizet meg a vaníliát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszttel elmorzsoljuk a hideg vajat, majd a cukorral és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük jó bő negyed órára, hogy a vaj kissé vissza tud...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom, kóstolom elég édes -e ,majd sodrófával kinyújtom kb 3-5 mm vastagságúra , tetszőleg szaggatóval szaggatom .Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű