menu

Családireceptkönyv.hu

Kőrösi ezerjó rétes


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 10-12
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy nagy gáztepsihez (10-12 főre):
- 2 csomag 8 db-os réteslap (10-es még jobb)
- 1 nagy pohár tejföl, étolaj + kevés vaníliás cukor
- búzadara (esetleg édes keksz vagy piskótamorzsa) a gyümölcstöltelék alá mandulaforgács (opcionális)
- töltelékek

Elkészítés:


Először elkészítem a töltelékeket:

Alma töltelék:
1 kg almát megtisztítok, lereszelek. Levét kinyomkodom, ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal ízesítem, összekeverem pár kanál búzadarával (ez felszívja a fölösleges levet)

Mák töltelék:
2 dl tejet felforralok. Feloldok benne 25 dkg porcukrot és hozzákeverek fél kg darál mákot.
Fél citrom reszelt héjával és egy marék megmosott mazsolával összekeverem.

Túró töltelék:
1/2 - 3/4 kg túrót áttörök egy pici sóval, negyed kg porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és összekeverem 1 felvert tojással, pár evőkanál tejföllel, fél csomag vaníliás pudingporral, kevés reszelt citromhéjjal és egy maréknyi megmosott mazsolával.

Möggy töltelék:
Kilónyi magozott möggyet (télen fagyasztottat vagy két befőttes üvegnyit) levétől jól kinyomkodok. Összekeverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral, egy csomag vaníliás vagy puncs ízű pudingporral és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal - ettől különösen finom íze lesz !

A tepsit vékonyan kikenem olajjal.
Lerakok bele 4 réteslapot, amiket egyenként nagyon vékonyan megkenek étolajjal elkevert tejföllel.
A réteslapok tetejére rákenem az alma tölteléket (alá szórok egy kevés búzadarát, hogy ne ázzanak el a réteslapok).
Erre jön 3 réteslap (egyenként, vékonyan olajos tejföllel megkenve), amire a mák tölteléket kenem. Ismét 3 megkent réteslap következik, majd erre jön a túró töltelék.
Ezután újabb 3 megkent réteslap és a möggytöltelék (ez alá is szórok kevés búzadarát, hogy ne ázzon majd át a réteslap).
Legfölülre 3 réteslapot teszek, egyenként vékonyan lekenve az olajos tejföllel, amibe egy kevés vaníliás cukrot is keverek.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt megsütöm.

Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog ??
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.

Tipp: ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk.

A rakott rétes/ezerjó rétes többfelé ismert, de ezzel a négyféle töltelékkel (egyszerre) készítve még nem találkoztam sehol, így adtam a rétesemnek a "Kőrösi ezerjó rétes" / "Kőrösi rakott rétes" nevet - levédve

(2012. júniusa - egy "pampás" ? rokoni összejövetelre ? készítettem ezt a finomságot )
(2017.06.09. - Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére)
(2017. június 20. - Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije" kitüntető címet nyerte a "Körösi ezerjó rétes"-em)
https://cegledipanorama.hu/2017-06-20/dijaztak-a-moggyes-sutiket/

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk.

Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog ??
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.

Kőrösi ezerjó rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dobos Anna
Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet
Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet

A lisztet a margarinnal a sóval a vízzel és az ecettel összegyúrunk, tálba rakjuk, és 12 órán át pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk és tetszés szerinti formában felvágjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veronika
Túrófánk
Túrófánk

1. a túrót kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót 2. nedves kézzel kb. diónyi golyókat gormázunk 3. bő (teljesen át tudjanak fordulni a fánkok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anita
Tiramisu mindenmentesen
Tiramisu mindenmentesen

A piskótakorongokhoz mérd össze a tejet és a kókuszzsírt, majd langyosítsd meg, hogy a kókuszzsír megolvadjon. Keverd bele a pár csepp ecetet (ettől sűrűsödni fog egy kicsit) és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Wunderkuchen - Csodasüti
Wunderkuchen - Csodasüti

Az egész tojásokat a cukorral nagy sebességgel nagyon sokáig habosra keverjük. Még a legjobb géppel is kell legalább 10 percig keverni, minél tovább, annál finomabb lesz. Amíg k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk