Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes - “kőtt rétes


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,5kg liszt
4 egész tojás
2 jó kanál rideg zsír
7,5 dkg élesztő
langyos víz
1 kanál cukor

1,5 l tejföl
töltelék ízlés szerint

Elkészítés:


1,5kg lisz1,5kg liszt, nagy tepsibe elég (kb 12 szál). Ebbe rakunk 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatunk kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrjuk sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)
Miután jól kidagasztjuk kicsit pihent, 4 egyforma cipóra osztotjuk és jó vastagon bekenjük zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtjuk vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintetjük cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá megy erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgetjük (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvághatjuk méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe kenünk minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is hasznos tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára sütjük.

Kelt rétes - “kőtt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Túrós csiga
Túrós csiga

A lisztet szitáljuk keverőtálba. A tejet öntsük keverőtálba, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük hozzá az 1 teáskanál cukrot, majd fedjük le és várjunk, amíg az élesztő felf...

Elkészítési idő: 1 óra + 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Almás-gesztenyés kuglóf
Almás-gesztenyés kuglóf

A töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét és reszelt héját. Kihűtjük. Kenyérsütőgépben dagasztjuk a tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
IGAZI PIACI LÁNGOS
IGAZI PIACI LÁNGOS

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. 2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt. 3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Lángos
Lángos

A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, kis lisztet szórunk a tetejére, majd az egészet felfuttatjuk. Összedolgozzuk az összes alapanyagot. Az egészet 8-10 percig dagasztjuk....

Elkészítési idő: 1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk