Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kelt rétes - “kőtt rétes


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,5kg liszt
4 egész tojás
2 jó kanál rideg zsír
7,5 dkg élesztő
langyos víz
1 kanál cukor

1,5 l tejföl
töltelék ízlés szerint

Elkészítés:


1,5kg lisz1,5kg liszt, nagy tepsibe elég (kb 12 szál). Ebbe rakunk 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatunk kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrjuk sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)
Miután jól kidagasztjuk kicsit pihent, 4 egyforma cipóra osztotjuk és jó vastagon bekenjük zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtjuk vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintetjük cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá megy erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgetjük (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvághatjuk méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe kenünk minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is hasznos tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára sütjük.

Kelt rétes - “kőtt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Sacko
Vajdasági sós
Vajdasági sós

Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az olajat,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Farsangi fánkom- a kedvenc
Farsangi fánkom- a kedvenc

Lágy, hólyagos tésztát dagasztok, amikor már szép sima, hólyagos, 2-3 részletben hozzádolgozom az olvasztott vajat is. Olajozott tálban, folpackkal letakarva a duplájára kelesz...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hajtogatott pogácsa legfinomabb
Hajtogatott pogácsa legfinomabb

0.5 dl langyos tejből a cukorral és kevés liszttel kovászt futtatunk. A lisztet a tojássárgájával, a tejföllel és a maradék tejjel, sóval és a kovásszal bedagasztjuk. (ne legyen...

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Túrós batyú - DW
Túrós batyú - DW

A tészta hozzávalóit belerakjuk a kenyérsütőgépbe úgy, hogy a folyékony hozzávalók kerüljenek alulra, majd arra a száraz hozzávalók. Dagasztó programon elindítjuk. A töltelék hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk