menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes - “kőtt rétes


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,5kg liszt
4 egész tojás
2 jó kanál rideg zsír
7,5 dkg élesztő
langyos víz
1 kanál cukor

1,5 l tejföl
töltelék ízlés szerint

Elkészítés:


1,5kg lisz1,5kg liszt, nagy tepsibe elég (kb 12 szál). Ebbe rakunk 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatunk kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrjuk sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)
Miután jól kidagasztjuk kicsit pihent, 4 egyforma cipóra osztotjuk és jó vastagon bekenjük zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtjuk vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintetjük cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá megy erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgetjük (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvághatjuk méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe kenünk minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is hasznos tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára sütjük.

Kelt rétes - “kőtt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Alexandra
Tejfölös-baconos hajtott lepény
Tejfölös-baconos hajtott lepény

A liszteket elkeverjük egymással, az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, elkeverjük és annyi langyos vizet (1,5-2 dl) adunk hozzá, hogy gyúrható, lágy kenyé...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bertalan
Puffancs   (5 db )
Puffancs (5 db )

Mindent összekeverünk,dagasztjuk és kiolajozott tálban,fóliával letakarva kelesztjük 35 percig.Átgyúrjuk,ötfelé elosztjuk,formázzuk,tojással lekenjük és kelesztjük 60 percet.Lekenj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gyors kakaós csiga
Gyors kakaós csiga

Az élesztőt kevés tejben, pici cukorral felfuttatni. Összegyúrni a többi hozzávalóval (ne ragadjon a tészta). Rövid ideig kelni hagyni. Téglalap alakúra nyújtani, megkenni az olvas...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
LEKVÁROS PUHA TEKERCS
LEKVÁROS PUHA TEKERCS

Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Közben megfőzzük a krumplit, és villával összetörjük. A lisztet a krumplival, a sóval és a cukorral elkeverjük. A közepébe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk