3-4 db zsenge karalábé
1,5-2 l zöldség alaplé vagy húsleves alaplé
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
a kapros túrógombóchoz:
25 dkg túró
1 db tojás
2 evőkanál búzadara
só
frissen őrölt bors
1 kis csokor kapor
A meghámozott karalábét 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A vajat az olívaolajjal felmelegítjük, hozzáadjuk a karalábét és 4-5 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük zúzott fokhagymával és felöntjük alaplével. Félig lefedve közepes lángon addig főzzük, amíg a karalábé meg nem puhul. A lisztet kevés vízzel simára leverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd szükség szerint vizet, átkeverjük, a leveshez adjuk és besűrítjük. A gombócokhoz elkeverjük a túrót a tojással, a búzadarával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, és forró sós vízben kifőzzük. A gombócokat a levesbe tesszük és néhány percig együtt főzzük. Kaporral megszórva, melegen tálaljuk.
1. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát pedig fokhagymanyomón átnyomjuk. A lencsét folyóvízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük egy szűrő...
Elkészítési idő: 30 min Nehézség: Könnyű1. A zöldségeket megtisztítom, ízlés szerint feldarabolom, és pici olajon megdinsztelem, 3-4 perc, aztán felöntöm vízzel és főzöm, amikor a zöldségek majdnem megpuhultak hozzáadom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőtököt 200+ fokon megsütjük, előtte felvágjuk, cukrozzuk-fahéjazzuk. Kb 1 óra alatt megsül.Ezután a hagymát, a gyömbért megpároljuk, sózzuk,borsozzuk és a lefejtett tökpürét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát összevágjuk, a brokkolival és az áttört fokhagymával enyhe vegetás, sós, borsos vízben feltesszük főni, amíg a brokkoli teljesen puha nem lesz. Csak annyi vízben, ami épp...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű