3-4 db zsenge karalábé
1,5-2 l zöldség alaplé vagy húsleves alaplé
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
a kapros túrógombóchoz:
25 dkg túró
1 db tojás
2 evőkanál búzadara
só
frissen őrölt bors
1 kis csokor kapor
A meghámozott karalábét 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A vajat az olívaolajjal felmelegítjük, hozzáadjuk a karalábét és 4-5 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük zúzott fokhagymával és felöntjük alaplével. Félig lefedve közepes lángon addig főzzük, amíg a karalábé meg nem puhul. A lisztet kevés vízzel simára leverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd szükség szerint vizet, átkeverjük, a leveshez adjuk és besűrítjük. A gombócokhoz elkeverjük a túrót a tojással, a búzadarával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, és forró sós vízben kifőzzük. A gombócokat a levesbe tesszük és néhány percig együtt főzzük. Kaporral megszórva, melegen tálaljuk.
A babot előző este beáztatom. A füstölt tarját kockákra vágom. Együtt odateszem főni őket, fél óráig. Utána megkóstolni a babot, és ha félkemény, akkor mehet bele a kockára vág...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűNagyon egyszerű recept. A zöldségeket hámozzuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és főzzük 1,5 L sós vízben puhára. Amikor megpuhultak, turmixoljuk össze. A zellerleveleket felaprítju...
Elkészítési idő: gyors! Nehézség: KönnyűA csontot többször le forrázzuk, hogy a vér ki ázzon belőle. Közben felforraljuk a vizet, és így tesszük bele a húst. Többször le habozzuk. Ha le tisztult, akkor tesszük bele a zöl...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sárgaborsót megmossuk, majd a Maggi Zöldségleves kockákat vízben feloldjuk és a sárgaborsót félig puhára főzzük. Az alaplevet ízesítjük Maggi Ízvarázs ételízesítővel, teszünk bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű