30 dkg főtt, füstölt sonka, 1,5 l sonka főzőlé, 3 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, 4-5 db közepes burgonya, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint ecet. A tálaláshoz pirított kenyérkocka.
A sonka főzőlevéhez öntünk 5-8 dl vizet, attól függően, hogy milyen sós a lé, és feltesszük melegedni. A főtt sonkát kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük, és a sonkaléhez adjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra szeleteljük, a leveshez adjuk, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával. Forrás után lefedve közepes lángon 20-30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még vizet és a leveshez öntjük. Néhány percig főzzük, míg a leves be ne sűrűsödik. Végül megszórjuk aprított petrezselyem zölddel és ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
A sertes csontot beaztatom. A zoldsegeket megtisztitom, es felbe vagom. Egy fazekban beleteszem a csontot, a zoldsegeket es fuszerezem, so, bors egeszben. Nagy tuzon felforralom...
Elkészítési idő: 2-3 ora Nehézség: KözepesA leveshez üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a kockákra vágott burgonyát és felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat mosd meg, vágd félbe, és pakold egy vajjal kikent tűzálló tálba. A vöröshagymákat hámozd meg, negyedeld fel, a fokhagymafejet pedig keresztben vágd el. A fűszernö...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: KönnyűA zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk. A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű