25-30 dkg fagyasztott zöldborsó
2 közepes burgonya
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor medvehagyma
10-15 dkg főtt sonka
8 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
só
frissen őrölt bors
A megtisztított hagymát, a fokhagymát és a burgonyát kockákra, a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2 evőkanálnyi medvehagymát, és üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a zöldborsóst, a burgonyát, néhány percig pároljuk, meghintjük cukorral, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Közepes lángon, félig lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor simára turmixoljuk a levest. A főtt sonkát kisebb kockákra vágjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit a levesbe szórjuk. A sűrítéshez medvehagymás rántást készítünk. A maradék vajat közepes lángon felhevítjük, 3-4 evőkanál vágott medvehagymát megfonnyasztunk rajta, majd megszórjuk liszttel, kissé pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel és besűrítjük vele a levest. Melegen, sonkakockákkal, és a maradék csíkokra vágott medvehagymával tálaljuk.
a leveshez adhatunk egy keveset a húsvéti sonka főzőlevéből is. Tálalhatjuk továbbá főtt tojással, grissinivel, pirított zsemlekockákkal, pirítóssal
1. Párolj puhára személyenként 15 dkg zöldborsót, ha lehet csirkeaprólékkal együtt, egy kevés petrezselymes zsíron. 2. Csinálj hozzá híg, piros, kissé paprikás rántást, és enge...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tyúkot feldaraboljuk és hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és hasábra vágjuk. 2. Ha már nincs több habja, beletesszük a z...
Elkészítési idő: 210 perc Nehézség: KözepesMeghámozom a zöldségeket. Az olajon elkezdem pirítani a karikára vágott sárgarépát, majd hozzáadom a tésztát, amikor megpirultak többi zöldséget is beleteszem. Meghintem pirospapri...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es egyforma kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget pedig vékony karikákra metélem. A megmosott, kicsumázot...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes