Családireceptkönyv.hu

Muzsdéjok


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Sima muzsdéjalap.
Az áttört fokhagymát elkeverjük sóval, majd cseppenként, mint a majonézhez, 2-3 evőkanál olajat kavarunk bele. Néhány perc alatt a majonézhez hasonló állagú massza lesz a tálkában, amit aztán ízlés, kedv, pillanatnyi hozzávalók szerint lehet ízesíteni.
2. Vizes muzsdéj. A fenti alapmasszát vízzel hígítjuk mindaddig, amíg elérjük a kívánt állagot. Grillezéskor pl. érdemes egy nagyon híg vizes muzsdéjt készíteni, és a húst, zöldségeket időnként meglocsolni vele sütés közben.
3. Tejfölös muzsdéj. Az alaphoz ízlés szerint tejfölt kavarunk. Ha kell, még utánasózunk. Tejföl helyett joghurtot is használhatunk.
4. Paradicsomos muzsdéj. Az alaphoz paradicsomlevet, esetleg ketchupot kavarunk. Lehet paradicsompürével is készíteni, de akkor kevés vizet is kell hozzáadni, hogy ne legyen túl sűrű.
5. Pirospaprikás muzsdéj. Ennél már eleve az alapot módosítjuk. A fokhagymához sót és pirospaprikát adunk (max. ½ teáskanálnyit), elkeverjük, és forrósított olajat (hogy a paprikából kioldja a színezőanyagot) adunk hozzá cseppenként. Ezt minde
nképpen vízzel kell majd hígítani a kívánt állagúra, tejföllel nem finom. 6. Diós muzsdéj. A fokhagymával egyszerre néhány szem dióbelet is áttörünk, a további munkamenet viszont ugyanaz. Lehet bármivel hígítani, a diónak csupán annyi a szerepe, hogy kissé enyhíti a fokhagyma erejét, és persze, különlegesebbé, aromásabbá teszi a szószt.
7. Light muzsdéj. Ez nem a szó szoros értelmében vett muzsdéj, tulajdonképpen csak egyszerű fokhagymás tejföl. Azoknak ajánlott, akik nagyon szeretik a fokhagymát, de a gyomruk nem bírja a fogyasztását. Egy tálkába tejfölt öntünk, fokhagymaport szórunk bele, megsózzuk és jól elkavarjuk. Elkészíthető 15-20 perccel hamarabb, hogy legyen ideje a fokhagymapornak kiadni az aromáját. TIPP: a fentieken kívül másféle muzsdéjokat is lehet készíteni; ízesíthetjük mustárral, zöld fűszerekkel, de a variációk száma végtelen, ki-ki bátran kísérletezzen!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ketchup Vali módra
Ketchup Vali módra

Felszeletelve a hozzávalókat fazékban szétfőzzük.60 perc alatt. Botmixerrel pépesítjük. Főzzük sűrűsödésig. Cukrozzuk ízlés szerint.Teaszűrőn átpasszírozzuk. Forrón üvegbe töltjü...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almavaj
Almavaj

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és felkockázzuk. Minél kisebbek, annál rövidebb ideig kell főznünk. Az almalevet, a cukrot és a fahéjruda(ka)t felforraljuk, hogy a cukor elolv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Petrezselyem szósz
Petrezselyem szósz

Készítsünk egy szószt amely nagyon finom, aromás és bármilyen hús, hal vagy zöldség mellé felszolgálhatjuk és csak néhány hozzávalóra van szükségünk az elkészítéséhez. Tisztítsuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk