egy 30 cm hosszú őzgerinc formához (kb. 17 szelet):
6 nagy tojás
pici só
13 dkg xylit
8 dkg olvasztott ghí
2 ek. kókusztej
1/2 zacskó sütőpor vagy 1/2 kk. szódabikarbóna
1 bio citrom reszelt héja
1/2 tk. vanília őrlemény
5 dkg Nature Cookta mandulaliszt
5 dkg Nature Cookta kókuszliszt
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét pici sóval felverjük kemény habnak. A sárgáját kikeverjük a xylittel és az olvasztott ghível. Hozzáadjuk a kókusztejet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, és a vaníliát. A kétféle lisztet összekeverjük és apránként ezt is elkezdjük a tojásos masszához adni. Ha esetleg túl keménynek találjuk, akkor a felvert fehérje hab egy részével lazíthatjuk. Végül óvatosan a sárga keverékhez adjuk az egész tojásfehérje habot. Az őzgerinc formát kibéleljük sütőpapírral, vagy még jobb, ha egy sütőfóliával úgy, hogy jócskán túllógjon a szélén. (Ennél fogva könnyedén kiemelhetjük majd a kész süteményt.) 170 fokos sütőben egy órát sütjük (nem légkeverésen). Ha a teteje túl gyorsan pirul, de középen még túl lágy, akkor a sütőfóliával betakarjuk a süteményt és úgy sütjük tovább. Nagyon könnyen, szépen szeletelhető, egyáltalán nem morzsálódik.
Mezei Elmira receptje
A tortához a sütőt előmelegítjük 170C fokra. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd fokozatosan beleöntjük az ola...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 175 °C- ra. Felkockázzuk a vajat – egy kockát belőle felhasználunk a tortaforma kikenéséhez. Egy kis edényben, alacsony hőmérsékleten (vagy egy pohárban a mik...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tejszínt a vaníliarúd magjaival megmelegítem, majd hozzáadom a xilitet (cukrot) és a kókuszreszeléket, és addig főzöm alacsony lángon, míg a massza besűrűsödik, és keverésnél elv...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval (nagyobb űrtartalmú aprítógépben néhány pörgetés az egész!). A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Nehéz